Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μαρτυρία από τη Ράκα της Συρίας: τα πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους


CNN Greece 
Προσφυγόπουλο από τη Ράκα σε αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό στην έρημο - Πηγή: REUTERS/Goran Tomasevic 
Ήταν μια νύχτα -ακόμη μια νύχτα- σφοδρών βομβαρδισμών στη Ράκα, το προπύργιο του ISIS, στη βόρεια Συρία. Όταν ο Αμπού Αχμάντ βγήκε το επόμενο πρωί από το σπίτι του, αντίκρυσε, όπως λέει στο Ρόιτερς, πολλούς από τους γείτονές του να κείτονται νεκροί στο δρόμο.
Ορκίζομαι στο Θεό, γάτες έτρωγαν τα πτώματα 
Η προέλαση των, υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, αντάρτικων ομάδων (SDF) με επικεφαλής τους Κούρδους της YPG στο οχυρό των τζιχαντιστών, μεταφράζεται, λέει, σε ανηλεές, σχεδόν διαρκές, σφυροκόπημα από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα. Οι άνθρωποι, όσοι έχουν απομείνει, δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους, έχουν παραλύσει από το φόβο, αδυνατούν να θάψουν τους νεκρούς τους. 

Εκτός από το όνομά του δεν θέλει να πει περισσότερα γι' αυτόν στους δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου στα φωνητικά μηνύματα που τους στέλνει. Φοβάται ότι ο ISIS θα τον εντοπίσει και θα τον εκτελέσει. Λέει ότι δεν βλέπει πια πολλούς τζιχαντιστές στη γειτονιά του, παρότι αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή, και πως οι λίγοι που κυκλοφορούν είναι στην πλειοψηφία τους έφηβοι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ρουκετοβόλα. 
Ο θάνατος είναι παντού. Το ίδιο και η μυρωδιά του. Αποφορά και καταστροφή 

Μαχητής των SDF ξεσπά σε λυγμούς καθώς νοσηλευτές σε πρόχειρο νοσοκομείο προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τραυατισμένους, από πυρά τζιχαντιστών, συντρόφους του - πηγή: REUTERS/Goran Tomasevic 
«Τους αφήσαμε να ξεψυχήσουν κάτω από τα ερείπια» 

Ο Αμπού Αχμάντ αφηγείται ακόμη μια ιστορία θανάτου και φρίκης που έζησε τον Ιούνιο. Ίσα ίσα που πρόλαβε να μπει στο σπίτι του φορτωμένος με μπιτόνια νερό που είχε γεμίσει από ένα πηγάδι κάπου εκεί κοντά, όταν τ' αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν. Τριάντα σκοτώθηκαν, λέει. 

Οι άνθρωποι ούρλιαζαν για βοήθεια καθώς τους καταπλάκωναν τα ερείπια των σπιτιών τους. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τους αφήσαμε να ξεψυχήσουν κάτω από τα συντρίμμια. Ούτε καν τα πτώματα δεν ήμαστε σε θέση να ανασύρουμε 

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν σε 50.000 με 100.000 τους εγκλωβισμένους στη Ράκα. Όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν λένε πως πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε κυκλώματα για να τους μεταφέρουν εκτός. Η ηγεσία του ISIS φέρεται να έχει εγκαταλείψει την πόλη και να έχει βρει καταφύγιο σε περιοχές νοτιότερα. Οι μαχητές της οργάνωσης που παραμένουν εκεί εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν τις 4.000. 
«Ζούμε σε ταινία τρόμου» 

Ο Αμπού Αχμάντ λέει στα μηνύματά του πως κατάφερε έγκαιρα, στην αρχή της πολιορκίας, να φυγαδεύσει τα παιδιά και τους γονείς του. Θα είχε φύγει κι ο ίδιος όπως και τα υπόλοιπα, εναπομείναντα, μέλη της οικογένειάς του αν ήξεραν τι θα επακολουθούσε. «Δεν το είχαμε καν διανοηθεί. Αν είχε περάσει από το μυαλό μας ότι ο όλεθρος θα ήταν, όχι της κλίμακας που πλέον ξέρουμε αλλά 1% αυτού που βιώνουμε, θα είχαμε εγκαταλείψει αυτοστιγμεί τη Ράκα». 

Εδώ και μερικές ημέρες η επικοινωνία με τον Αμπού Αχμάντ έχει σταματήσει. Στο τελευταίο του μήνυμα έλεγε ότι είχε βρει ανθρώπους για να τον βγάλουν έξω από την πολιορκημένη πόλη. 

Δεν πάει άλλο. Δεν υποφέρεται άλλο. Ζούμε σε ταινία τρόμου 

Κούρδοι μαχητές με γυναίκα συμπολεμίστριά τους στο μέτωπο της Ράκα - REUTERS/Goran Tomasevic 
Κούρδος στρατιωτικός διοικητής: «η Τουρκία κηρύσσει πόλεμο» 

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Ράκα, οι Κούρδοι της YPG που έχουν το γενικό πρόσταγμα στην πολιορκία της και υποστηρίζονται, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, από τις ΗΠΑ, καταγγέλλουν ότι η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό κοντά στις κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας και ετοιμάζεται να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση. 

Όπως είπε επί λέξει ο στρατιωτικός επικεφαλής τους, Σιπάν Χέμο, στο Ρόιτερς «το μέγεθος της τουρκικής κινητοποίησης ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, μάχες ενδέχεται να ξεσπάσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα». 

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μεγάλη ανησυχία για δύο λόγους: αφενός διότι θα προστεθεί ακόμη ένα μέτωπο στα ήδη πολλά της συριακής σύγκρουσης -με τις δύο, μάλιστα, αντίπαλες πλευρές να είναι αμφότερες, ταυτοχρόνως, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον- αφετέρου διότι θα φρενάρει την προέλαση στη Ράκα άρα και την πολυαναμενόμενη, και με μεγάλη συμβολική σημασία, εκδίωξη του ISIS από την 'πρωτεύουσα' του ψευδοχαλιφάτου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου