Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πολεμική Προετοιμασία και Ενεργειακά Κοιτάσματα
Μήπως όμως και εδώ η αιτία της έξαρσης της πολεμικής προετοιμασίας είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα; 

Τις προηγούμενες εβδομάδες στη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή του Έβρου διεξαγόντουσαν ασκήσεις από της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 
Οι ελληνικές λιμενικές αρχές άνοιξαν πυρ σε τουρκικό σκάφος που έπλεε σε διεθνή ύδατα, επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο. Ακολούθησε την εβδομάδα που μας πέρασε η ανεπιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία. 
Παράλληλα στην Κύπρο ξεκίνησαν τα έργα εγκατάστασης της πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου της TOTAL, εταιρίας γαλλικών συμφερόντων, παρά τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης.
Δύο γαλλικές φρεγάτες στην περιοχή προστατεύουν τις εργασίες εγκατάστασης και ένα αμερικάνικό αεροπλανοφόρο που πλέει ανοιχτά της Συρίας, ρίχνει τις βόλτες του στη γύρω περιοχή. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την εξόρυξη και η τουρκική κυβέρνηση έστειλε το σεισμογραφικό BARBAROS, συνοδεία σκαφών του πολεμικού ναυτικού, να κάνει βόλτες ανοιχτά των τουρκοκυπριακών ακτών. 

Βρώμικα πολεμικά παιχνίδια στην πλάτη των λαών, με τεράστιο κίνδυνο ανάφλεξης για χάρη των συμφερόντων των ενεργειακών εταιριών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την εγκατάσταση του γεωτρύπανου εξόρυξης της TOTAL και η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνουν τη δυσαρέσκεια για την συνεργασία του Ερντογάν με την Ρωσία σε ενεργειακό και εξοπλιστικό επίπεδο, ακόμα και με την στάση του Τούρκου προέδρου στο μέτωπο της Συρίας, που είναι ανταγωνιστική ως προς τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και Ε.Ε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην Τουρκία της οποίας υπολογίζουν πάντα τη στρατηγική θέση, το ρόλο της στο μουσουλμανικό κόσμο και την πρότασή της για έναν τρόπο διακυβέρνησης του Πολιτικού Ισλάμ την εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. 
Η τουρκική αστική τάξη έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στην Κύπρο και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει. 
Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται και αποτέλεσμα πλήθους αλληλοσυγκρουόμενων στρατηγικών συμφερόντων, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τοπικών παιχτών, είναι οι εξελίξεις μετά τις συνομιλίες Τουρκικής και Ισραηλινής κυβέρνησης. 
Ήδη, έχει αναθερμανθεί και προωθείται το σχέδιο ενός Ισραηλινο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει την ΕΕ αλλά περιέργως πως ο σχεδιασμός της δείχνει να περνάει από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο παιχνίδι των ανταγωνισμών στην Ν.Α. Μεσόγειο το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μακράν τα καλύτερα παιδιά και οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ελληνική αστική τάξη, προσμετρώντας την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά και οικονομικά η Τουρκία εξαιτίας των επιλογών του Ερντογάν, βγαίνει με όλα της τα όπλα στην επίθεση, σαν έτοιμη από καιρό. Έχουν αποφασίσει να τραβήξουν την ελληνοτουρκική διαμάχη στα άκρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό πως η επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Μογκερίνι ,δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρέπει να απειλεί άλλο κράτος της Ε.Ε.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Η κοινωνία ποτίζεται με πολεμοκάπηλα κηρύγματα ενώ οι αγορές όπλων και οι προσλήψεις Μισθοφόρων Στρατιωτών εντείνουν το κλίμα της πολεμικής προετοιμασίας. Το ελληνικό κεφάλαιο βγαίνει στην αντεπίθεση με τους «εθνικούς» στόχους για την εξόρυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με την διαπραγμάτευση για τις ΑΟΖ και τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα περάσουν από την χώρα. Παράλληλα θωρακίζει τη θέση του στο εσωτερικό με την προετοιμασία των σχεδίων αντιμετώπισης του εξεγερμένου από τα μνημόνια λαού, του εσωτερικού εχθρού, ολοκληρώνοντας τους σχεδιασμούς καταστολής με τη συνεργασία στρατού, αστυνομίας και δικαστών.

Απαιτείται λοιπόν τώρα να συγκροτήσουμε ένα εργατικό διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό αντιπολεμικό κίνημα. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε σε αυτήν τη συγκυρία ότι το άνοιγμα της συζήτησης για την υπεράσπιση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» και για τα «εθνικά δίκαια», κινδυνεύει να διολισθήσει στην ταύτιση με τα πιο επιθετικά τμήματα του κεφαλαίου και τα εθνικιστικά αστικά ρεύματα. Γι’ αυτό είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος πριν να είναι πολύ αργά. Χρειαζόμαστε ένα κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στο μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου και να μη μετατραπούμε σε αναλώσιμους για τα κανόνια τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 16/7/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου