Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Πράκτορες του MIT σχεδίαζαν επιχείρηση δολοφονίας εναντίον Κούρδων ηγετών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Η ατζέντα του στη συνάντηση με τον Μασούντ Μπαρζάνι, τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), επικεντρώθηκε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που προετοιμάζεται η κουρδική διοίκηση.
Μεταξύ των Κούρδων αξιωματούχων που συνάντησε ο Τούρκος υπουργός ήταν ο Σάντι Πιρέ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), υπό την ηγεσία του πρώην Ιρακινού Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπάνι. Επιστρέφοντας όμως ο Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, οι Τούρκοι έκλεισαν το γραφείο του PUK στην Άγκυρα και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του γραφείου της PUK, το οποίο λειτουργούσε στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ’90, αποτέλεσε έκπληξη γιατί κανείς δεν μπορούσε αν το εξηγήσει. Γιατί προχώρησε η Τουρκία σε ένα τόσο ριζοσπαστικό βήμα, όταν οι σχέσεις με την κουρδική διοίκηση βρίσκονταν σε πολύ καλό επίπεδο;
Πληροφορίες που προέκυψαν από διαρροές στην τουρκική πρωτεύουσα, αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών και αφορούσε την απαγωγή δύο πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), επειδή η περιοχή στην οποία καταγράφηκε το συμβάν, ελέγχεται από το PUK, το οποίο, παρεμπιπτόντως, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τους Ιρανούς…
Σύμφωνα με τους Κούρδους όμως, οι πράκτορες του MIT βρίσκονταν στην περιοχή για να οργανώσουν επιχείρηση δολοφονίας εναντίον Κούρδων ηγετών, κυρίως του PKK. Η σιωπή της επίσημης Τουρκίας για το περιστατικό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι όντως πράκτορες της MIT έχουν συλληφθεί, η πρώτη φορά που έχουν στα χέρια τους τέτοιους κρατούμενους.
Όλως «τυχαίως», στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε διάταγμα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στο κράτος να προχωρήσει στην ανταλλαγή κρατουμένων με ξένες δυνάμεις, ένας όρος, φανταζόμαστε, σκόπιμα ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου