Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Τα ψέματα τελειώνουν με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

- Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα δώσουν κυβερνητικά στελέχη, καθηγητές πανεπιστημίων και η Κοινοπραξία….
- «Είναι εθνικό συμφέρον η διεξαγωγή τους», τονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος
• Τα ψέματα, οι διαδόσεις, η διασπορά ανησυχιών υπαρκτών ή μη, για τις επιπτώσεις από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες τελειώνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με τις δύο πολύ ενδιαφέρουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα στο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας και την Τρίτη στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου! 
Οι συγκεκριμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις -τις οποίες έχουν θέσει ως βασικό αίτημα σύλλογοι, φορείς, μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και οι κατά… συνήθεια ανησυχούντες- αναμένεται να «φωτίσουν» όλο το φάσμα των ερευνών και των πιθανών επιπτώσεών τους, καθώς σε αυτές εισηγητές θα είναι μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σπυρ. Μπέλλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων Ξενοφώντας Σταυρόπουλος, ο συμπατριώτης μας καθηγητής Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Τσόκας. 
Μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι σεισμολόγοι, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν εγερθεί και ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις έρευνες στην εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Ως εισηγητές ανακοινώθηκαν ο Καθηγητής – Σεισμολόγος του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Άκης Τσελέντης.
Η εμπειρία του Άκη Τσελέντη
Ειδικά η παρουσία του κ. Τσελέντη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι ο μόνος από τους εισηγητές, που έχει εμπειρία από έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ηπείρου. Κι αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι προ εικοσαετίας, είχε εργαστεί σε πρόγραμμα που αφορούσε τις σεισμικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από την Enterprise Oil στην περιοχή Νεγράδων, οι οποίες είχαν καλύψει μια πολύ μεγάλη περιοχή της Ηπείρου, στην οποία περιλαμβάνονταν και τμήματα του Ζαγορίου και του Δήμου Ζίτσας. 
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», από τις τότε έρευνες και τη γεώτρηση δεν είχαν προκληθεί ανησυχίες, αλλά ούτε και είχαν καταγραφεί σεισμικά γεγονότα, οπότε από την εισήγηση και τα στοιχεία που θα παραθέσει ο κ. Τσελέντης θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πάντως πολλά ερωτηματικά ως προς τη σημερινή του στάση, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσελέντης θα βρίσκεται στα Γιάννενα από την Κυριακή, για να μιλήσει σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» με θέμα: «Η σεισμικότητα της Ηπείρου, ο σεισμικός κίνδυνος και ο ρόλος των γεωτρήσεων». 
Η σύσκεψη στο Υπουργείο
Οι δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά θα γίνουν στο πλαίσιο που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά τη σύσκεψη του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλου. 
Συγκεκριμένα το Υπουργείο τονίζει ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει για λόγους εθνικούς συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Υπουργός κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία. Αναφέρθηκε στον αυστηρό δημόσιο έλεγχο που θα υπάρχει σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Natura και τόνισε τέλος, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.
Τέλος το Υπουργείο επιβεβαίωσε ότι εκπρόσωποί του θα συμμετάσχουν στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας. 
Ο Δήμος Ζαγορίου 
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζαγορίου, του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα υπό την πίεση ολιγομελούς ομάδας αντιδρώντων, «πάγωσε» την απόφαση για την άδεια που απαιτούνταν για τις έρευνες, τονίζει ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η πολύπλευρη ενημέρωση για τις έρευνες και της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων και προσθέτει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και εκπροσώπους φορέων να λάβουν απαντήσεις «στα εύλογα ερωτήματα που τους απασχολούν».
http://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου