Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στην ΑΒΕΞ αλλά και στο κτίριο του Λαδόπουλου φέρνει στο προσκήνιο έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Επόπτες υγείας αλλά και γιατροί βρέθηκαν στον χώρο, όπου οι μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο, στις 26 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση που κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης έρχεται στο φως τη στιγμή που γύρω από το μεταναστευτικό υπάρχει τεράστια ένταση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών και ένα σχέδιο που θέλει να τους απομακρύνει απόΑΒΕΞ και Λαδόπουλο συνθέτουν το «αφιλόξενο» τοπίο μέσα στο οποίο ζουν οι μετανάστες.
Στόχος ήταν να καταγραφούν οι ανάγκες τους αλλά και όσα χρειάζονται για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους.
Στην ΑΒΕΞ ζουν 130 άτομα εκ των οποίων τα 30 είναι ανήλικα παιδιά ενώ στο κτίριο του Λαδόπουλου ζουν 160 άτομα από τα οποία ανήλικα είναι τα 90.
Σύμφωνα με την έκθεση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οι μετανάστες ζουν σε εγκαταλελειμμένα –ερειπωμένα κτίρια… χωρίς οροφές και με σκουριασμένα τζάμια. Επίσης στην αναλυτική έκθεση που κοινοποιήθηκε σε φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Δήμος γίνεται αναφορά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στους χώρους που μένουν οι μετανάστες υπάρχουν πολλά σκουπίδια και είναι απαραίτητο να γίνεται συχνά η αποκομιδή τους ενώ ένας κάδος που βρέθηκε ήταν … καμένος. Εστία πιθανών μολύνσεων μπορούν να αποτελέσουν και τα λιμνάζοντα νερά.
"Μας ενδιαφέρουν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών αλλά και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Είναι απαραίτητη η συμπόρευση αλλά και η συνεργασία φορέων για να την διασφαλίσουμε" ανέφερε στο thebest.gr ο Αντώνης Χαροκόπος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει μυοκτονία και να δοθούν υπνόσακοι στους μετανάστες, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία τα κρούσματα ψώρας. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν δερματολόγοι κι ένα μεγάλο κλιμάκιο.
Από την άλλη, μιλώντας στο thebest.gr ο Τάσος Γιακουμής, ο οποίος έχει βρεθεί ως γιατρός αρκετές φορές στο χώρο που μένουν οι μετανάστες, εξήγησε ότι στον πληθυσμό των μεταναστών που ανανεώνεται συνεχώς πάντα υπήρχαν-και είναι λογικό- ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών χωρίς αυτό να είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
H συζήτηση γίνεται κάτω από την πίεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μία «σκούπα» στην περιοχή
«Αυτοί οι άνθρωπο θέλουν να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται από την Ελλάδα και όχι να τους μεταφέρουμε και να τους φυλακίσουμε κάπου αλλού με τη δικαιολογία ότι εκεί θα είναι καλύτερα. Αμφιβάλω αν οι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα ζουν σε καλύτερες συνθήκες από αυτούς που βρίσκονται στην ΑΒΕΞ και στο κτίριο του Λαδόπουλου.
Σαφώς και οι μετανάστες χρειάζονται νερό, ρούχα, καθαριότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία λόγω της ψώρας. Δεν είναι άλλωστε το μοναδικό σημείο της Πάτρας όπου η υπάρχει αυτή η ασθένεια.
Αυτή η συζήτηση γίνεται κάτω από την πίεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μία «σκούπα» στην περιοχή και να «καθαρίσει» το λιμάνι από τους μετανάστες. Το θέμα είναι πολιτικό και θα έπρεπε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε το διπλανό μας και όχι νa μας νοιάζει απλά να λύσουμετο πρόβλημα διώχνοντάς το ή μεταφέροντας το αλλού» εξήγησε ο κ. Γιακουμής.
Φωτ. αρχείου από eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου