Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Έρευνα: Υπέρ της υποδοχής προσφύγων το 69% των Ελλήνων

Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη για να αποφύγουν τη βία και τον πόλεμο τάσσονται οι Ευρωπαίοι και μάλιστα κατά ισχυρές πλειοψηφίες, 
σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew Research Center, που δημοσιεύει το Reuters. Το 69% τον Ελλήνων τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι επικρίνουν μαζικά τη διαχείριση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στην Ελλάδα το 92%.
Όπως αναφέρει το Reuters, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 80% των ενηλίκων στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία συμφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο. Υψηλά είναι επίσης τα ποσοστά στη Γαλλία (79%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (74%).

Εδική αναφορά κάνει η έρευνα στην Ελλάδα και την Ιταλία, βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων: στην Ελλάδα υπέρ τάσσεται το 69% (και κατά το 27%) και στην Ιταλία το 56% (κατά, το 32%).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία (32%), πολύ μακριά από την Πολωνία όπου σχεδόν ένας στους δύο (49%) δέχεται να φιλοξενήσει η χώρα του πρόσφυγες.

Πέραν της Ευρώπης, οι Μεξικανοί (79%), οι Καναδοί (74%) και οι Αυστραλοί (72%) δέχονται να φιλοξενήσουν οι χώρες τους πρόσφυγες και ακολουθούν με επίσης υψηλά ποσοστά οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (66%).

Σφοδρές οι επικρίσεις στην Ε.Ε.


Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι πολλοί Ευρωπαίοι επικρίνουν τις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση: το 92% των Ελλήνων, το 78% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών και των Βρετανών αποδοκίμασαν τη διαχείριση του θέματος από την ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας καταγράφεται στην Ολλανδία (37%), αν και στη χώρα αυτή η πλειοψηφία (58%) επίσης αποδοκιμάζει την πολιτική των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου