Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Social Media και αντιπληροφόρηση

Social Media και αντιπληροφόρηση
Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχαν τα social media και οι κάμερες στα κινητά, δεν θα έπαιρνε τόση έκταση ούτε η δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου, ούτε και πολλά που καταγγέλλονται δημόσια. Πριν, το Κράτος είχε το μονοπώλιο του δημοσίου, πανοπτικού βλέμματος. Τώρα, υπάρχουν πολλά αισθητήρια όργανα που χρησιμοποιούνται από το κράτος, αλλά και από εμάς. Η νέα αυτή συνθήκη μετασχηματίζει τα καθεστώτα αλήθειας και απονομής της δικαιοσύνης.
Μπορεί να μας παρακολουθούν, αλλά η ταχύτητα και η δυναμική των αντιδράσεων, των αντιστάσεων και της αντιπληροφόρησης μπορεί να ξεπερνά την ταχύτητα των μηχανισμών καταστολής και συγκάλυψης. Αυτό είδαμε στις αραβικές εξεγέρσεις, αυτό βλέπουμε και τις τελευταίες μέρες. Ακόμα και αν τα social media, ως καθρέφτης και πολλαπλαστής ισχύος, αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Υπάρχει μια δύσκολη τέχνη απελευθερωτικού προσανατολισμού στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον, τα κριτήρια της οποίας δεν έχουν γίνει συχνά αντικείμενο σκέψης.
Ένα από αυτά τα κριτήρια είναι η γείωση της αντιπληροφόρησης στο δρόμο, και η μετατροπή του δρόμου σε αντιπληροφόρηση. Όχι πάντα, όχι σε κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου