Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Στο τραπέζι των διαρπαγματεύσεων οι Ταλιμπάν με αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων - ΦΩΤΟ

Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Zalmay Khalilzad στο Κατάρ για να συζητήσουν τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επιβεβαίωσης των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι άμεσες συνομιλίες διεξήχθησαν καθώς ο Khalilzad επιδιώκει να συντονίσει τις προσπάθειες με τις περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, για να φέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση με τον Khalilzad και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους έλαβε χώρα στη Ντόχα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχούλα Μουτζαχίντ σε δήλωση που στάλθηκε στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ συζήτησαν το "τέλος της κατοχής" και "μια ειρηνική λύση στο Αφγανιστάν".

Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν τόνισε την ανάγκη για μια «πραγματική και Αφγανική λύση».

Όμως, η ομάδα κατέστησε σαφές ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη διαρκή ειρήνη.

Και οι δύο πλευρές "συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτές τις συναντήσεις" στο μέλλον, πρόσθεσε η δήλωση, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν από καιρό απαιτήσει διμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα αρνηθεί, επιμένοντας ότι η διαδικασία πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, υπό πίεση για να σπάσει το αδιέξοδο με την ομάδα, η Ουάσινγκτον φάνηκε να αλλάζει τον Ιούνιο όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «συμμετάσχει» στις συνομιλίες.

Δείτε την σχετική ανάρτηση στο Twitter με την ανακοίνωση της συνάντησης των δύο πλευρών :

Taliban confirmed their officials met with the US special envoy for Zalmay Khalilzad, adding head of Qatar political office Sher Mohammad Abas Stanekzai, Mawalwi Salam Hanafi, Shuhabuddin Delawar, Qari Deen Moh. Hanif, Zahed Ahmadzai, & Sohail Shaheen were at meeting

Πηγή: Defence Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου