Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Σχέδιο δημιουργίας "μικρής Σούδας" στο Βόλο κρύβει η μετεγκατάσταση της 32ης ταξιαρχίας πεζοναυτών

Μικρή Σούδα ο Βόλος με την μετεγκατάσταση της 32ης ταξιαρχίας
Εδώ και αρκετό καιρό συζητάται έντονα στην πόλη του Βόλου ο σχεδιασμός του υπουργείου εθνικής άμυνας για τη μετεγκατάσταση της 32ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, από το στρατόπεδο Γεωργούλα που βρίσκεται στη Ν. Ιωνία Βόλου, σε περιοχή της Αττικής. Οι εκπρόσωποι των αστικών δυνάμεις της περιοχής μας (Κολυνδίνη -ΝΔ, Καπούλα -ΝΔ, Αναστασίου-ΚΙΝΑΛ κτλ) μιλούν για τις “οικονομικές επιπτώσεις” του εν λόγω σχεδίου. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτό το σχεδιασμό;
Είναι ίσως γνωστό πως από τον Οκτώβρη του 2018 βρίσκονται στο Στεφανοβίκειο 24 αμερικάνικα ελικόπτερα (Black Hawk, Chinook και Apache) της 4ης C.A.B. (Combat Aviation Brigade). Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως οι 300 περίπου Αμερικάνοι στρατιωτικοί της εν λόγω δύναμης “φιλοξενούνται” στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Γεωργούλα. Η “φιλοξενία” τους είναι δεδομένη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα. Εύλογα ερωτήματα προκαλεί βέβαια η ύπαρξη δημοσιευμάτων που επικαλούνται κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές, που υποστηρίζουν πως το ¨οικονομικό πλήγμα” από την μετεγκατάσταση της 32ης ταξιαρχίας θα “ισοσκελίζεται” από την παρουσία των αμερικάνικών στρατευμάτων. Δηλαδή πόσο καιρό θα βρίσκονται στο Βόλο αυτά; Θυμίζουμε πως στις 10 Οκτωβρίου, ο πρώην (πλέον...) υπουργός άμυνας Π. Καμμένος απο την Ουάσιγκτον είχε δηλώσει: «είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη». Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο χρήσης του στρατοπέδου Γεωργούλα ως μια ιδιότυπη μόνιμη βάση αμερικάνικων και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Μια μικρή Σούδα! Η δηλωμένη πρόθεση για αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή της ανατολής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και η απόλυτη πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης στους εν λόγω σχεδιασμούς, ως μέσω υλοποίησης της επιθετικής στρατηγικής του ελληνικού κεφαλαίου (ΑΟΖ κτλ), δημιουργούν εξάλλου τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή ολόκληρης της γεωγραφικής έκτασης της χώρας σε μια μεγάλη βάση εξορμήσεων. Η αναβάθμιση του εν λόγω σχεδίου στην περιοχή της Θεσσαλίας ήρθε με τη στάθμευση στην110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper (drone) και των F-22 Raptor (Αύγουστος 2018) καθώς και με την εγκατάσταση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Η μετακίνηση της 32ης ταξιαρχίας πεζοναυτών είναι απλά η συνέχει και κλιμάκωση του σχεδίου μετατροπής της Θεσσαλίας σε μια μεγάλη ΝΑΤΟική και Αμερικάνικη βάση.
Αρνητική εξέλιξη που υπαγορεύει και τη μετεγκατάσταση της 32ης ταξιαρχίας αποτελεί και η υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού που ενοποιεί διοικητικά όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (ΔΔΕΠ). Σε αυτή εκτός από την 32η ταξιαρχία θα υπάγονται, η 1 ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, η 71 Α/Μ ΤΑΞ , η ΔΥΚ και η 31 ΜΕΕΔ. Η διοικητική, επιχειρησιακή και εκπαιδευτική ενοποίηση της 32ης ταξιαρχίας με μονάδες που μεθοδικά εκπαιδεύονται για την καταστολή πλήθους (71 ταξιαρχία), δηλαδή για την καταστολή του ¨εχθρού λαού”, αποδεικνύει πως η πολεμική προετοιμασία της ελληνικής άρχουσας τάξης δεν είναι απλά επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή μας, αλλά στρέφεται απευθείας εναντίων των αγωνιζόμενων ρευμάτων στην ίδια μας τη χώρα. Εντύπωση και ερωτηματικά εξάλλου προκάλεσε πως ένα μεγάλο μέρος της άσκησης "Μέγας Αλέξανδρος" (6-12/01), ουσιαστικά διεξήχθη μέσα στην ίδια την πόλη του Βόλου, προφανώς όχι για να καταστείλει τους κακούς εισβολείς... Η αναδιάρθρωση που υλοποιείται στις ειδικές δυνάμεις, επιχειρεί να μετατρέψει τη στρατευμένη νεολαία σε υποχρεωτικούς μισθοφόρους και “χωροφύλακες” στο παιχνίδι των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.
Η επιθετική και εχθρική προς το λαό αναδιάρθρωση του στρατού, με ΝΑΤΟική σφραγίδα, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η σταθεροποίηση και μονιμοποίηση της αναβάθμισης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή της Θεσσαλίας αποτελούν τελικά την ουσιαστική αιτία της μεταφοράς της 32ης ταξιαρχίας. Η επιχείρηση συγκάλυψης αυτής της κατεύθυνσης με τη μετατροπή του ζητήματος σε “οικονομικό”, ανεξαρτήτως προθέσεων, συμβάλει στη δημιουργία “φιλικού κλίματος” σε όποιον στρατιωτικό μηχανισμό μπορεί να “καταναλώσει” περισσότερα στην πόλη του Βόλου. Από μια άποψη αποτελεί μια άλλη εκδοχή των δηλώσεων του Π. Καμένου (Οκτώβρης 2018 στην ΕΡΤ1) πως τα αμερικάνικα στρατεύματα “...θα αφήσουν στο Βόλο και πέντε δεκάρες...”... Οι λογικές αυτές επιχειρούν να μετατρέψουν τις τοπικές κοινωνίες σε “οικονομικούς επαίτες” που στο έδαφος της οικονομικής δυστοκίας θα δημιουργούν πρόθυμους υπηρέτες δολοφονικών στρατιωτικών σχεδιασμών. Είναι μια προσπάθεια “κοινωνικοποίησης” του πολέμου και των μηχανισμών του.
Τα προηγούμενα χρόνια ο λαός του Βόλου πάλεψε ο χώρος του στρατοπέδου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε με κάποιο τρόπο και στο ΓΠΣ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου (ΦΕΚ (τεύχος Α.Α.Π., αρ. Φύλλου 237/04.11.2016). Η πάλη για ενοποίηση του στρατοπέδου με το το γειτονικό Δημ. Πάρκο, η αξιοποίηση των κτηρίων του για αθλητικές ή πολιτιστικές χρήσεις ή ότι άλλο έχει ανάγκη ο λαός του Βόλου και η ελεύθερη χρήση τους από τους κατοίκους, αποτελεί προοπτική που απαντάει στις κοινωνικές ανάγκες, σε αντίθεση με τη “στημένη” αντιπαράθεση για την παραμονή της 32ης ταξιαρχίας που, αντικειμενικά θα υποτάσσεται στα συμφέροντα των ισχυρών (οικονομική και στρατιωτική ελίτ).
Στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν γίνει ήδη μια σειρά ελπιδοφόρων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων (Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Λιμάνι του Βόλου κτλ). Η Αριστερή Παρέμβαση θα συμβάλλει το επόμενο διάστημα για την κλιμάκωση των αντιπολεμικών δράσεων σε συντονισμό με μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος της περιοχής μας. Οι σχεδιασμοί για μετατροπή του Βόλου σε μόνιμη ΝΑΤΟική και αμερικάνικη βάση πρέπει να μπλοκαριστούν από ένα αντιπολεμικό, αντικυβερνητικό, διεθνιστικό κίνημα. Οι φαντάροι δεν είναι εμπορεύματα και προϊόντα οικονομικής εκμετάλλευσης. Οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί είναι ανεπιθύμητοι.



ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου