Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου «κηρύσσει πόλεμο» κατά των ιθαγενών πληθυσμών της Βραζιλίας

Πηγή: survivalbrasil.org
Ο Ζαϊρ Μπολσονάρου ξεκίνησε την προεδρία του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους ιθαγενείς λαούς της Βραζιλίας: 
αφαιρώντας την αρμοδιότητα της οριοθέτησης των εδαφών των ιθαγενών από το FUNAI, το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων, και παραδίδοντάς την στο Υπουργείο Γεωργίας, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά κήρυξη πολέμου κατά των ιθαγενών. Η Τερέζα Κριστίνα, η νέα Υπουργός Γεωργίας, έχει μακρά ιστορία αντίθεσης στα εδαφικά δικαιώματα των ιθαγενών λαών και υποστηρίζει την επέκταση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη γη τους. Αυτή είναι μια επίθεση στα δικαιώματα, στη ζωή και στα μέσα διαβίωσης των πρώτων λαών της Βραζιλίας - εάν η γη τους δεν προστατεύεται, αντιμετωπίζουν γενοκτονία και οι απομονωμένοι αυτόχθονες λαοί μπορεί να αποδεκατιστούν.

Αυτή η επίθεση κατά των πρώτων κατοίκων της Βραζιλίας επιτίθεται στην καρδιά και την ψυχή του βραζιλιάνικου έθνους.

Η κλοπή των ιθαγενών εδαφών προετοιμάζει επίσης το έδαφος για μια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι αυτόχθονες λαοί είναι οι καλύτεροι διατηρητές και κηδεμόνες του φυσικού κόσμου και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι φροντίζουν το περιβάλλον τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Οι αυτόχθονες λαοί αντιστέκονται. Οι Άρουακ, Μπανίβα και Απουρινιά δήλωσαν: «Δεν θέλουμε να αποδεκατιστούμε από νέες ενέργειες της κυβέρνησης και του Εθνικού Κράτους της Βραζιλίας. Η γη των ιθαγενών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του πλούτου της βιοποικιλότητας. Είμαστε άνθρωποι, ανθρώπινα όντα, κύριε Πρόεδρε. Γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε ... και πεθαίνουμε στην ιερή μας γη, όπως κάθε ζωντανός άνθρωπος πάνω σε αυτή τη γη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να αμυνθούμε ».

Η Σόνια Γκουαζαζάρα, μια εθνική ιθαγενής ηγέτης, δήλωσε: «Ας αντισταθούμε. Εάν είμαστε οι πρώτοι που θα δεχθούμε επίθεση, θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουν».

Ο APIB, σύνδεσμος των ιθαγενών λαών της Βραζιλίας, δήλωσε: «Έχουμε το δικαίωμα να υπάρχουμε! Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε αυτήν την κυβέρνηση και την αγροβιομηχανία στις τέσσερις γωνιές του κόσμου».

Η Survival International συνεργάζεται αλληλέγγυα με τους ιθαγενείς λαούς της Βραζιλίας για 50 χρόνια - για την επιβίωσή τους, για την προστασία των εδαφών με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της χώρας, για την υγεία του πλανήτη μας και για όλη την ανθρωπότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε δυναμικά ώστε η ζωή και τα εδάφη τους να γίνονται σεβαστά και να βρίσκουν υπεράσπιση.

Survival International
Το παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου