Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

«Μπουρλότο» Τραμπ στη Βενεζουέλα: Αναγνώρισε ως πρόεδρο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης

«Μπουρλότο» στη Βενεζουέλα και ευρύτερα στη Λατινική Αμερική βάζει ο Τραμπ, προχωρώντας στην αναγνώριση του επικεφαλής της συντηρητικής, φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί προ ημερών και στην οποία εν τέλει ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Για τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος της Βενεζουέλας πλέον είναι ο Χουάν Γκουάιντο, παρά το γεγονός ότι ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πριν λίγους μήνες και ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου.
Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ. 

Χαρακτήρισε την ηγεσία Μαδούρο «παράνομη» ενώ ανέφερε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας έχει με θάρρος εκφραστεί κατά του Μαδούρο και του καθεστώτος του, απαιτώντας ελευθερία και τον σεβασμό της έννομης τάξης. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.




The citizens of Venezuela have suffered for too long at the hands of the illegitimate Maduro regime. Today, I have officially recognized the President of the Venezuelan National Assembly, Juan Guaido, as the Interim President of Venezuela.







Είχε προηγηθεί η αυτοανακήρυξη του Γκουάιντο ως προέδρου της χώρας, καλώντας παράλληλα σε διαδηλώσεις υποστήριξής του.

Οι απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την στάση αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι έκλεψαν οπλισμό και κάλεσαν σε πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, χωρίς επιτυχία καθώς οι στασιαστές συνελήφθησαν γρήγορα.

Ο Πομπέο ζητά επέμβαση του στρατού

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για "αποκατάσταση της δημοκρατίας".

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

"Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.



Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου