Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Σε κλοιό διαδηλωτών το κοινοβούλιο στα Τίρανα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αλβανική αστυνομία AP Photo/Visar Kryeziu 
Σε κλοιό διαδηλωτών το κοινοβούλιο στα Τίρανα 
efsyn.gr
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας έχουν περικυκλώσει διαδηλωτές ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, την οποία χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη με διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και συρματοπλέγματα προστατεύουν το κτήριο με τι αρχές να έχουν επιστρατεύσει περίπου 1.200 αξιωματικούς, αφού διαμήνυσαν μάλιστα ότι θα απαντήσουν στη βία με βία και συνέστησε στους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Νωρίτερα, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Βουλής από τον πρόεδρό της, Γκραμόζ Ρούτσι, ο οποίος επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας των βουλευτών και της αίθουσας. 

Τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης που οργανώνουν την κινητοποίηση με επικεφαλής τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, ζητούν επίσης τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Η νέα κινητοποίηση έρχεται μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, όταν χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν επί ώρες με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στο κυβερνητικό μέγαρο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο AP Photo/Visar Kryeziu

Στο μεταξύ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος υπόγραψαν σήμερα τις αιτήσεις παράδοσης των βουλευτικών τους εδρών, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για επανεξέταση της απόφασης.

Και ενώ ο Γ.Ρούτσι δήλωνε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στην αντιπολίτευση για να αντιδράσει στις υποδείξεις των ΗΠΑ και Ε.Ε. που αποδοκιμάζουν την απόφαση της αντιπολίτευσης για την παράδοση των εδρών ως αντιδημοκρατική, το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ομόφωνα την παράδοση των κοινοβουλευτικών εδρών από τους βουλευτές του.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην αλβανική πρωτεύουσα προέτρεψε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να συγκεντρωθούν και να απορρίψουν τη βία», όπως και και την κυβέρνηση «να δείξει συγκράτηση».

Ο Ράμα τονίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 202 και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου