Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Δέος προκαλούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Αρκτική

Εν μέσω της αυξανόμενης δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ανάπτυξης ενός supercarrier του Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή (είχε να συμβεί από τον Ψυχρό Πόλεμο) το 2018, τις ραγδαίες αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό στην Αρκτική που έχει πραγματοποιήσει το Ναυτικό Σώμα των ΗΠΑ στη βόρεια Νορβηγία όπως και τα βρετανικά ελικόπτερα Apache AH-64 που έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2019, η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της και ιδιαίτερα των δυνατοτήτων της στον τομέα της αεροπορικής άμυνας στην περιοχή.
O Βόρειος Στόλος της Ρωσίας εξέτασε, πρόσφατα, μια νέα έκδοση του συστήματος πυραυλικής άμυνας 9K330 Tor , την πλατφόρμα M2DT, στην περιοχή Kapustin Yar. Οι στόχοι μετακινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες προσομοίωσης εχθρικών ηλεκτρονικών επιθέσεων στο σύστημα αεράμυνας.

Όλοι οι στόχοι εξαλείφθηκαν παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη. Οι τελευταίες παραλλαγές του συστήματος Tor όπως το Tor-M2 θεωρούνται μεταξύ των πιο ανθεκτικών στον κόσμο σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο βόρειος στόλος της Ρωσίας δοκίμασε επιτυχώς το σύστημα πυραύλων cruise, Bastion – μια πλατφόρμα ζωτικής σημασίας για την αποτροπή αποβάσεων από θαλάσσης στην περιοχή. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, ο ρωσικός στρατός επανέλαβε τις περιπολίες με τα μαχητικά MiG-31BM πάνω από την Αρκτική.


Αναφορικά με το Tor-M2DT αποτελεί μια εξειδικευμένη παραλλαγή του Tor-M2 και χρησιμοποιεί ένα tracked όχημα εκτόξευσης για καλύτερες δυνατότητες ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Μπορεί να εξαπολύσει τους πυραύλους επιφανείας – αέρος 9M331 και 9M332 μέσω ενός κατακόρυφου συστήματος εκτόξευσης με ψυχρό σύστημα εκτόξευσης καθώς που εξασφαλίζουν τη μέγιστη ευελιξία.

Το αρχικό σύστημα Tor, 9K330, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980, και είχε ως στόχο την αντιμετώπιση τη ραγδαία αύξηση των πυραύλων cruise από τις ΗΠΑ και ενώ είναι σε θέση να πλήξει εχθρικά αεροσκάφη, εξειδικεύεται στις δυνατότητες anti-cruise. Όπως το Pantsir-SA, η αρκτική παραλλαγή του Tor είναι ικανή να λειτουργεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο και μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μετακινηθούν πολύ εύκολα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Ρωσία έχει θεσπίσει πρόσφατα ένα σύνολο κανόνων για τη διέλευση των πλοίων κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας (Northern Sea Route NSR) με το οποίο επιχειρεί να ελέγξει κάθε στρατιωτικό πλοίο ξένης χώρας που κινείται στην περιοχή.
Πηγή: MilitaryWatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου