Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το Δόγμα Άμυνας – Ασφάλειας κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της Ν. Δ.

Το Δόγμα Άμυνας – Ασφάλειας κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της Ν. Δ. 
Η κυβέρνηση ΝΔ επικεντρώνει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική στα ζητήματα άμυνας - ασφάλειας και της Ανάπτυξης. Η άμυνα – ασφάλεια, ως μοχλός συγκράτησης, με τη μορφή της καταστολής και της επιβολής του νόμου και της τάξης, των διαρκώς οξυνόμενων αντιθέσεων, έχει αναχθεί σε βασική στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης ήδη από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται μέσω της υποτίμησης της εργατικής δύναμης, καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων, επίθεση και αποκλεισμό των μεταναστών, προϋποθέτει ένα κράτος που θα διεξάγει διαρκή πόλεμο έναντι των κατώτερων στρωμάτων με την παράλληλη εφαρμογή ενός δόγματος άμυνας – ασφάλειας για τις ανάγκες και τα συμφέροντα της αστικής της τάξης. Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και ο πόλεμος ως πυλώνας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η διεύρυνση της συνεργασίας με τις Η. Π. Α., οι ΑΟΖ και οι εξορύξεις ενεργειακών κοιτασμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις συμπληρώνουν το παζλ. 



Η αναβάθμιση της αστυνομίας λαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά, με δύο κύριες μεταρρυθμίσεις: η επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ, βασικός ρόλος της οποίας ήταν η καταστολή απεργιών και κινητοποιήσεων με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, αποτελεί εξόφθαλμο παράδειγμα για μη ανοχή σε αντιδράσεις απέναντι στην αστική πολιτική. Η πρόσληψη και τα κριτήρια αυτής, των 1500 Ειδικών Φρουρών για την ενίσχυση μονάδων όπως η ΔΙΑΣ και η ΔΕΛΤΑ, αναδεικνύει επιπλέον τον χαρακτήρα που επιθυμεί το κράτος να λάβουν τα όργανα καταστολής τους. Η επιπλέον μοριοδότηση όσων υπηρέτησαν σε Ειδικές Δυνάμεις, Στρατονομία κλπ αναδεικνύει το σχεδιασμό τους για στρατιωτικοποίηση των Κατασταλτικών δυνάμεων, που θα συγκροτείται από τυφλά όργανα καταστολής με στενές αλυτρωτικές και φασιστικές ιδεολογικές αναφορές. 



Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ συνοψίζουν μια πολιτική στοχοποίησης των μεταναστών ως ασύμμετρης απειλής και αντιμετώπισής τους Αποτρεπτικά να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. Η αναβάθμιση του «κοινωνικού ρόλου» του στρατού, εγγυητή της ενεργειακής ανάπτυξης και συνολικά, ο ρόλος χωροφύλακα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελεί κεντρικό άξονα. Θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέταξε ο στρατός να αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα στα σύνορα, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις να λαμβάνουν χώρα σε συνεχή και αδιάλειπτη βάση. 



Η αναβάθμιση του ρόλου του στρατού προκύπτει από τις προπαγανδιστικές διαρροές για την ανασυγκρότηση του. Σκοπεύουν να προωθήσουν νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Eθνοφυλακής με στόχο την στρατιωτικοποίηση του λαού και τη μαχητική επί πληρωμή ενσωμάτωση γνωστών φασιστικών και μισαλλόδοξων ομαδοποιήσεων (Λέσχες Εφέδρων), την πρόσληψη χιλιάδων μισθοφόρων (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ), την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και κατάταξη φτωχών ανδρών-γυναικών στα 18, ενώ εντείνουν τις συνομιλίες για την αγορά όπλων. 



Ταυτόχρονα αυτός ο αστικός στρατός αποτελεί το μέσο για την προώθηση των επιθετικών διεκδικήσεων της ελληνικής αστικής τάξης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται σημαία και της ΝΔ σημαίνει επίσης στρατιωτική επικυριαρχία στη Βόρεια Μακεδονία. Ο ΑΝΥΕΘΑ Στεφανής περιγράφει το Αλβανικό κράτος ως ¨απειλή¨. Ο εντεινόμενος Ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός και η απαίτηση για ενεργότερη πολεμική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ωθούν σε αυτές τις αλλαγές. 



Οι απειλητικές δηλώσεις αλληλοσυμπληρώνονται από τα καθημερινά επεισόδια του «ακήρυκτου πολέμου» στο Αιγαίο, όπου ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο να φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό (ενώ η Συνδιαχείριση φαντάζει κατάληξη αυτής της εν όπλοις διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους). Οι δύο αδίστακτες αστικές τάξεις απειλούν με γενικευμένη διακρατική σύγκρουση, εφαρμόζουν το δίκαιο του ισχυροτέρου, προβάλλουν Στρατιωτική Ισχύ. Η διαρκής αύξηση της στρατιωτικής τους ισχύος, μέσω της αγοράς όπλων και των μεταρρυθμίσεων στο στρατό, η συγκρότηση Πολεμικών Αξόνων συμμαχιών (άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου) και η αλληλοδιαπλοκή στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς συνθέτουν τον καμβά του ολέθρου. 

Τέλος, η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου αποτελεί κόμβο για την εφαρμογή του σχεδίου για μεγαλύτερη πολεμική προετοιμασία και αποτελεσματικότητα. Η κατασταλτική ουσία του συνοψίζεται στην προσπάθεια περιορισμού των δυνατοτήτων κινητοποίησης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την οργανική και άμεση σύνδεση πανεπιστημίου – αγοράς, εντάσσεται και η σύνδεση των πανεπιστημίων με την πολεμική βιομηχανία. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση άδειας χρήσης δικτύου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο για τη μεταφορά δεδομένων που συλλέγει το αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», το οποίο έχει νοικιαστεί από τη FRONTEX, αφενός, για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και τουρκικών παραλίων, αφετέρου, για την αποτροπή των προσφύγων να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα. Το άσυλο και το φοιτητικό κίνημα αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στα σχέδια του ελληνικού κράτους για υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας από τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Η κατάργησή του αποτελεί κομμάτι της ταχείας αναβάθμισης του Επιχειρηματικού κράτους Άμυνας – Ασφάλειας. 

Συνοψίζοντας, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις συγκλίνουν στην περαιτέρω θωράκιση του Επιχειρηματικού κράτους Άμυνας – Ασφάλειας, με στόχο την όξυνση της επίθεσης απέναντι σε εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό, ως τη μόνη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία. Μόνο η πλήρης εξαθλίωση των κατώτερων στρωμάτων από τη μια και η εκπλήρωση των διεκδικήσεων της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα από την άλλη, μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κέρδη που χρειάζεται η υπό κρίση ελληνική αστική τάξη ώστε να παραμείνει κύριος ρυθμιστής της περιοχής.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου