Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Οι «τεντιμπόηδες» και ο Τζόκερ


Η Δεξιά του χθες συναντά την Νέα Δημοκρατία 

του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FC
Στον ίδιο κινηματογράφο, «Αελλώ» στην Αθήνα (εκεί που απόψε οι μπάτσοι συνέλαβαν παιδιά και γονείς στην διάρκεια προβολής του Joker), εφαρμόστηκε και για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, ο περίφημος Νόμος 4000 "περί τεντιμποισμού" και συνελήφθησαν εκεί ακριβώς οι δύο πρώτοι νεαροί, ο Αντώνης Μαλανδρής με έναν φίλο του, στις 31 Αυγούστου 1958.

Οι δύο νεαροί, αν και είχαν λευκό ποινικό μητρώο, συνελήφθησαν και στις 3 Σεπτεμβρίου 1958 οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, όπου κουρεύτηκαν σύρριζα υπό την επίβλεψη του ίδιου του Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών Θεόδωρου Ρακιντζή και εν συνεχεία διαπομπεύτηκαν με πινακίδες στο λαιμό τους και με βίαια συμπεριφορά από την αστυνομία (στις φωτογραφίες στον Τύπο φαίνεται ένα όργανο της τάξης να τραβά από το αυτί έναν από τους νεαρούς). Μάλιστα η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα Βουρνά έγινε με τρόλεϊ, για πρώτη ίσως φορά στα αστυνομικά χρονικά.
Το Νομοθετικό Διάταγμα 4000/1958, γνωστό ευρέως ως Νόμος 4000, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν το διάταγμα που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις. Οι «τεντιμπόηδες» θεωρούνταν επικίνδυνοι λόγω της συμπεριφοράς τους, που χαρακτηριζόταν αναιδής και προκλητική από την τότε κυβέρνηση.

Με βάση το νόμο, τιμωρούνταν όσοι προέβαιναν σε πράξεις εξύβρισης. Η αστυνομία συνελάμβανε όσους νεαρούς θεωρούσε ότι διέπρατταν εξύβριση, και τους οδηγούσε στο κρατητήριο, όπου γινόταν σε αυτούς κούρεμα με την ψιλή, τους έσκιζαν τα παντελόνια και εν συνεχεία τους περιέφεραν στο δρόμο εξευτελίζοντάς τους. Ο νόμος δέχτηκε έντονη κριτική γιατί προήγαγε τη διαπόμπευση. Επίσης, όριζε ότι θα ασκούνταν δίωξη και εναντίον των γονέων των ανήλικων ταραξιών. Τα αστυνομικά όργανα είχαν πολύ μεγάλη ευχέρεια να ορίσουν το τι συνιστούσε εξύβριση, και αυτό οδήγησε στην κακοποίηση και διαπόμπευση πολλών νεαρών.

Σταδιακά, «τεντιμπόηδες» αποκαλούνταν από τον Τύπο και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και πυροδοτήθηκαν αντιδράσεις για το νόμο. Στις 10 Απριλίου 1964, δύο νεαροί 19 και 20 ετών συνελήφθησαν σε ζαχαροπλαστείο, μία ημέρα έπειτα από συλλήψεις 15 νεαρών στην πλατεία Συντάγματος (επειδή κυκλοφορούσαν στη Σταδίου τη νύχτα με τα σακάκια τους φορεμένα ανάποδα και κρατώντας πινέλα), επειδή ζωγράφιζε ο ένας στο ξυρισμένο κεφάλι του άλλου καλλιτεχνικά σχήματα με πινέλο. Οι 2 συλληφθέντες τιμωρήθηκαν με κράτηση πέντε ημερών.

Ο νόμος και η ποινή του «εν χρω» κουρέματος επέστρεψε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Με διαταγή του υπουργού Παιδείας Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου όσοι νεαροί «μπίτνικς» ήταν μακρυμάλληδες και συλλαμβάνονταν από την αστυνομία, θα υφίσταντο κούρεμα εν χρω. Ο μετέπειτα διοικητής της ΕΣΑ, συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, αποκαλούσε τους νεαρούς τεντιμπόηδες, «άπλυτους μακρυμάλληδες», «διακονιάρηδες και αποδιοπομπαίους» και όπως έλεγε, ο σκοπός δεν ήταν να τους κόψει τα μαλλιά αλλά «να τους κόψω την νοοτροπίαν, ήτις είναι καταστρεπτική δι’ αυτούς και διά την Ελλάδαν».
Τελικά ο Νόμος καταργήθηκε με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983.

Ευτυχισμένο 1967.

Αυτό το ανάρτησε ένας Δημήτριος Μπουρνης, νεοδημοκράτης, έχουν ανέβει τα στοιχεία του. Η επέμβαση δεν έγινε μόνο στο Αελλώς έγινε και στο Mall, στο Αιγάλεω συνολικά πέντε έξι σινεμά. Παράλληλα το επιβεβαιώνει η αστυνομία, το υπουργείο πολιτισμού και όλα τα σάιτ ακόμη και η Καθημερινή. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σινεμά αφέθηκε πριν λίγο ελεύθερος από τον εισαγγελέα, μου το επιβεβαιώνει φίλος δικηγόρος που ήταν παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου