Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΚΕΤΧ Πάτρας: ένα άχρηστο στρατόπεδο γεμάτο βύσματα και κοριούς

Επιστολή απόγνωσης από το ΚΕΤΧ Πάτρας
Οι συνάδελφοι φαντάροι στο ΚΕΤΧ Πάτρας είναι απελπισμένοι.
Τα κρεβάτια όλα έχουν κοριούς.
Δεν έχουν οι ίδιοι που να κοιμηθούν.
Η Διοίκηση της Μονάδας αδιαφορεί.
Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά προτιμά να βάζει να τοποθετεί τους συναδέλφους σε κρεβάτια που έχουν καταντήσεις πραγματικές φωλιές κοριών. 
Εμείς απαιτούμε την παρέμβαση του ΓΕΣ.
Δεν είναι δυνατόν το άχρηστο αυτό στρατόπεδο -το ΚΕΤΧ Πάτρας- να βρίσκεται σε λειτουργία μόνο για να βολεύονται βύσματα στρατιώτες και αξιωματικοί, να διοικείται από Υψηλόβαθμους στρατιωτικούς...
Και να καταντά φωλιά κοριών που βασανίζουν τους φαντάρους που πάνε για εκπαίδευση στην Πάτρα.
Θυμίζουμε:
Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι πρέπει να προσέξετε στις Εκπαιδεύσεις σε ΚΕΤΧ-ΣΕΤΗΛ-ΚΕΕΜ!
Συνάδελφοι προσοχή στην εκπαίδευση!
Την Παρασκευή 24/8/2018 ολοκληρώνεται το ΣΠΕΝ για την σειρά 2018 Δ ΕΣΣΟ.
Θα ακολουθήσουν μετά από μια εβδομάδα οι αναρτήσεις για τις αποσπάσεις σε διάφορα στρατόπεδα προκειμένου οι φαντάροι να εκπαιδευτούν και να πάρουν μια ειδικότητα.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων τους εφιστά την προσοχή καθώς γνωρίζει πως σε πολλά στρατόπεδα που δέχονται εκπαιδευόμενους φαντάρους υπάρχουν προβλήματα.

Ενδεικτικά στο τρέχον έτος έχουν αναφερθεί σε στρατόπεδα όπως το ΚΕΤΧ Πάτρας, το ΣΕΤΗΛ Πύργου και το ΚΕΕΜ Σπάρτης εξαντλητικές ποινές, προκλητικές συμπεριφορές από στελέχη (ύβρεις, τραμπουκισμοί), καψώνια (φρουρά διάρκεια 1 ώρας και περισσότερο μες τη ζέστη κ.α.).
Αποτέλεσμα είναι οι φαντάροι να εξαντλούνται ψυχικά και σωματικά με τα δυσάρεστα αποτελέσματα να είναι γνωστά.
Επίσης πολλές από τις μονάδες που δέχονται εκπαιδευόμενους είναι βυσματικές για τους φαντάρους και τα στελέχη της εκάστοτε περιοχής.
Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να μην τσιμπήσουν στην προπαγάνδα των μονάδων να βγουν παραπονούμενοι και να μας καταγγείλουν ότι κακό και αν συμβαίνει!
Τέλος ας μην ξεχνούν πως πολλές από αυτές τις μονάδες επειδή είναι βυσματικές και χωρίς αντικείμενο για να αποδείξουν την αξία τους ξεσπούν πάνω στους φαντάρους τα κόμπλεξ τους.
Συνάδελφοι φαντάροι, δείτε τι έγινε τον Ιούλιο 2018 στο ΚΕΤΧ Πάτρας:

ΚΕΤΧ Πάτρας: Υπέροχη ΝΙΚΗ των φαντάρων και του κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό


Σκοπός αυτού του κειμένου είναι η αποτίμηση από τη δημόσια καταγγελία που έγινε για το ΚΕΤΧ Πάτρας καθώς και η προστασία φαντάρων που μελλοντικά θα μεταβούν εκεί για εκπαίδευση.
Αρχικά η καταγγελία γράφτηκε την 9η μέρα της εκπαίδευσης και ενώ η διοίκηση είχε χάσει την επαφή της με τους εκπαιδευόμενους, αφήνοντας τα κατώτερα στελέχη να είναι πολύ αυταρχικά, με υπερβολικές και πολλές φορές άδικες ποινές, όπως και αυταρχικές-επιθετικές συμπεριφορές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 2 συναδέλφων που ενώ είχαν κάνει την καθαριότητα που τους είχε χρεωθεί τιμωρήθηκαν μαζί με τους άλλους που δεν την είχαν κάνει.

Η καταγγελία λοιπόν ήρθε να σταματήσει το κλίμα του φόβου και της τρομοκρατίας που κλιμακωνόταν μέρα με τη μέρα.
Μόλις δημοσιοποιήθηκε και έγινε γνωστή, η διοίκηση έσπευσε να κάνει ένα μεσημεριανό γλέντι στα πλαίσια της βραδιάς του οπλίτη προκειμένου να δείξει το καλό της πρόσωπο και να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να απαντήσει μέσω του Ταξιάρχου στην καταγγελία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Ταξίαρχος απείλησε δυνητικά και με την ΕΥΠ και την Στρατονομία για όποιον συνέβαλε στο να δημοσιοποιηθεί η καταγγελία.
Σε ότι αφορά το κλίμα στον θάλαμο ήταν πολλοί οι συνάδελφοι φαντάροι που παραπονιόντουσαν για την στάση της διοίκησης που αναλύσαμε παραπάνω. Χαρακτηριστική ήταν η φράση "αυτά ούτε στις Ειδικές Δυνάμεις δεν γίνονται" (αφού αυτό φαίνεται να είναι το μέτρο της βαρβαρότητας και απανθρωπιάς).
Πολλοί ήταν οι φαντάροι που φοβήθηκαν τι θα ακολουθήσει (συλλογική τιμωρία, κόψιμο αδειών), αλλά σχεδόν κανένας δεν την έβρισκε άδικη και αβάσιμη.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που την επικρότησαν και από την πρώτη στιγμή πίστεψαν πως θα βοηθήσει.
Ενώ εντυπωσιακή ήταν η απήχηση που είχε στους Λόχους Διοικήσεως "να αγιάσουν τα χέρια τους.. έτσι θέλουν" έλεγαν χαρακτηριστικά αρκετοί συνάδελφοι.

Το σημαντικότερο όμως ήταν πως είχε απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους φαντάρους.

Οι τιμωρίες σταμάτησαν ή μάλλον όταν αποδίδονταν, μετά δεν γράφονταν στα βιβλία.

Η συμπεριφορά των στελεχών έγινε πιο προσεκτική και φιλική .

Γενικά υπήρχε ένα κλίμα καλύτερο για εκπαίδευση. Με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτές περισσότερο και όχι τους στρατιωτικούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής είχαν αναδειχτεί σε αρνητικοί πρωταγωνιστές.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τα στελέχη. Έχουν και εκείνοι τις δικές τους οικογένειες, την προσωπική τους διαδρομή και φυσικά πολύ θετικές πλευρές.
Όμως για να τους απευθύνουμε και το ερώτημα:
Γιατί να χρειαστεί μια δημόσια καταγγελία τους για να γίνουν τα πράγματα πιο ανθρώπινα;
Κλείνοντας αυτό το κείμενο θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δύναμη της δημόσιας καταγγελίας όπως τη ζήσαμε και μας βοήθησε.
Ακόμη εφιστούμε την προσοχή στους φαντάρους που πρόκειται να περάσουν από το ΚΕΤΧ για εκπαίδευση.
Και τέλος εκφράζουμε το σκεπτικισμό μας για τον Ελληνικό Στρατό και την αξιοκρατία του καθώς και στο ΚΕΤΧ συναντήσαμε πολλά βύσματα τα οποία δημιουργούν και τα κενά στις μονάδες της παραμεθορίου.
Φαντάροι που πέρασαν από την προηγούμενη εκπαίδευση του ΚΕΤΧ Πάτρας
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Αξίζει να τονίσουμε το ρόλο συγκεκριμένου δημοσιογράφου στην Πάτρα που με συνέπεια και ευαισθησία αναδεικνύει τα προβλήματα των φαντάρων, του οποίου η προσπάθεια καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους φαντάρους.
Τέλος, το ίδιο διάστημα δόθηκαν σαφή δείγματα γραφής του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό, καθώς πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στο ΚΕΤΧ Πάτρας από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΕΑΤΕΥΜΕΝΩΝ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου