Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Έλληνες στρατιωτικοί "πετούν" πρόσφυγες στον Έβρο


Τα «θερμά επεισόδια» έχουν ως στόχο τον ίδιο τον λαό.

Ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Επιστολή από την επιτροπή φαντάρων Κομοτηνής 

Σχόλιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων: 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που εδώ και μέρες κυκλοφορούν θα διάφορα ακροδεξια και μιλιταριστικά site. Αν το κάνουμε αυτό, εύκολα καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:


· Για πρώτη φορά υπάρχει με τέτοια ένταση συμμετοχή φαντάρων σε επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού εναντίον προσφύγων-μεταναστών. Οι φαντάροι δεν έχουν ρόλο παρατηρητή και υποστήριξης. Ο Ελληνικός Στρατός τους στέλνει στην πρώτη γραμμή των περιπολιών μαζί με την αστυνομία. 

· Όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη κατάσταση και τα «θερμά επεισόδια» που ετοιμάζονται για τις ΑΟΖ, τις συμφωνίες Τουρκίας Λιβύης, τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας. Άλλωστε Ελλάδα-ΕΕ και Τουρκία πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως όπλο διαπραγμάτευσης. 

· Ο κοινωνικός αυτοματισμός θέλει τους φαντάρους κόντρα στους πρόσφυγες-μετανάστες. 

Ποιος φταίει όμως για τις μετακινήσεις στρατού στον Έβρο, για τις παραπάνω υπηρεσίες την περίοδο των εορτών αν όχι το ΓΕΣ, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ; 

Η ρητορική του μίσους απέναντι στους μετανάστες που καλλιεργείται έχει κοντά ποδάρια. Άλλωστε η εργασιακή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες όταν θα απολυθούν έχει πιο πολλά κοινά παρά διαφορές με τους μετανάστες-πρόσφυγες. 

· Ουσιαστικά η κατάσταση στον Έβρο και η νέα επιχειρησιακή λειτουργία του στρατού σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ αποδεικνύει ότι όλες οι αντιθέσεις μεταξύ κρατών και συμφερόντων έχουν ως τελικό στόχο την κοινωνική πλειοψηφία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, πόσο μάλλον τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Ακολουθεί η επιστολή Επιτροπής Φαντάρων Κομοτηνής: 

Είμαστε φαντάροι που υπηρετούν σε μονάδες της Κομοτηνής και η πραγματικότητα που βιώνουμε τις τελευταίες βδομάδες είναι φρικτή από πολλές απόψεις. 

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα. Η αντιπροσφυγική - αντιμεταναστευτική εθνικιστική ρητορεία στα στρατόπεδα της περιοχής, ήδη από την αρχή της θητείας μας, αποτελούσε κομμάτι μιας καθημερινότητας που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε για τους μήνες θητείας μας στον ελληνικό στρατό. 

Κυρίαρχη αντίληψη, ιδιαίτερα μεταξύ των στελεχών, αποτελούσε η κυβερνηστική άποψη ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, δεν είναι πρόσφυγες πολέμου (Σύριοι), αλλά μετανάστες φονταμεταλιστές ισλαμιστές από την Τουρκία μέχρι το Μπαγκλαντές οι οποίοι εισβάλουν στην Ελλάδα με αντιχριστιανικούς και αντεθνικούς σκοπούς. 

Στις αρχές του μήνα, η συγκεκριμένη ρητορεία έγινε επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στα στρατόπεδα παράλληλα με διαταγές από το ΓΕΣ οι οποίες περιέγραφαν σενάρια επίθεσης μεταναστών και ομάδων “μπαχαλάκηδων” στα στρατόπεδα και όριζαν τους τρόπους αντίδρασης σε εκάστοτε σενάριο. 

Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία και κατ’ επέκταση τα στελέχη των μονάδων περιέγραφαν τους μετανάστες ως επίδοξες απειλές, οι οποίες αφού εισέβαλαν στη χώρα για να τη βλάψουν, θα ψάξουν στα στρατόπεδα τα μέσα για να το πετύχουν. 

Το αποκορύφωμα, όμως, αυτών των αντιμεταναστευτικών πρακτικών το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης άδειας των Χριστουγέννων, αμέσως δηλαδή μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τις κοινές περιπολίες στρατού – αστυνομίας στα σύνορα. 
Αφού έφυγε το πρώτο γκρουπ για τα Χριστούγεννα, διαταχθήκαμε κάποιοι φαντάροι και κάποια στελέχη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά κυρίως τη βόρεια, να μεταφερθούμε στον Έβρο, με σκοπό καλύπτοντας τα κενά που δημιούργησαν οι βισματικές πολιτικές στις μονάδες του Έβρου, να λάβουμε μέρος στην αποτροπή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. 
Πιο συγκεκριμένα, η Κομοτηνή στέλνει σταθερά από τότε 45 – 50 άτομα στον Έβρο από τα οποία η πλειοψηφία είναι φαντάροι και οι υπόλοιποι ΕΠ.ΟΠ. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες που στέλνουν κόσμο στον Έβρο να έχουν ελλείψεις και να κάνουν συνεχόμενες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε αρκετές μονάδες της Κομοτηνής. 
Μόλις μοιραστήκαμε στις μονάδες του Έβρου διαταχθήκαμε να κάνουμε υπηρεσίες είτε μέσα στα στρατόπεδα, είτε περίπολα στο ποτάμι μαζί με την αστυνομία, με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. 
Αυτά που βιώσαμε στα περίπολα στα σύνορα μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο απάνθρωπα. Τα περίπολα τα οποία γίνονται με τζιπάκι ειδοποιούνται από τα φυλάκια τα οποία παρακολουθούν μέσω των καμερών τις κινήσεις μεταναστών στα σύνορα. Ύστερα με τα τζιπάκια μεταβαίνουμε στο σημείο που υποδεικνύεται και εκεί συμβαίνουν φρικτά σκηνικά. 
Τα στελέχη φωτίζουν τους μετανάστες με τους προβολείς, τους φωνάζουν με σκοπό να τους απωθήσουν, ενώ αν δεν φύγουν με τους παραπάνω τρόπους, τους πιάνουν και είτε τους παραδίδουν στην αστυνομία, είτε τους πετάνε στο ποτάμι. 
Η συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες είναι τουλάχιστον εξευτελιστική προς την ανθρώπινη υπόσταση, αφού τους επιβάλλονται με τον πιο αισχρό τρόπο χτυπώντας τους μάλιστα πολλές φορές. 
Η κατάσταση η οποία εξελίσσεται στα σύνορα αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον πολεμική. Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται από τον ελληνικό στρατό, την ελληνική αστυνομία και κατ’ επέκταση το ελληνικό κράτος απέναντι στους μετανάστες, το οποίο καλεί εμάς τους φαντάρους να πάρουμε ενεργό μέρος στις πολεμικές αυτές επιχειρήσεις. 
Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε ο λόγος για τον οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε την θητεία μας. Μάλιστα πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν συνάδει με το σύνταγμα και τον στρατιωτικό κανονισμό. Τα στελέχη γκρινιάζουν για τις άδειες και τις μεταθέσεις. Μάλιστα πολλές φορές η κουβέντα καταλήγει στο ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Αυτές τις μέρες στον Έβρο διεξάγεται ένας ιδιότυπος πόλεμος κατά των μεταναστών, τμήμα του κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται καθημερινά, που έχει και στρατιωτικό σκέλος και που όσο περνάν οι μέρες στο όνομα της ανάπτυξης και της ασφάλειας θα κορυφώνεται. Σε αυτόν το πόλεμο δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Κάθε φαντάρος, κάθε εργαζόμενος, κάθε συλλογικότητα πρέπει να πάρει θέση.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου