Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Πάθος στους δρόμους, καταστολή στα Εξάρχεια


Πάθος στους δρόμους, καταστολή στα Εξάρχεια
efsyn.gr
Περισσότεροι από 10.000 διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για τον Αλέξη ● Δυναμικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας ● Ισχυρότατη αστυνομική παρουσία ● Μικροένταση στα Εξάρχεια με προσαγωγές, συλλήψεις και πολλή βία από τα ΜΑΤ
Με κεντρικά συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας στην 11η επέτειο μνήμης για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, με την αστυνομία να δείχνει για ακόμη μία φορά στο σκληρό, κατασταλτικό της πρόσωπο στα Εξάρχεια.
Μικροένταση και αστυνομική βία στα Εξάρχεια

Μετά το τέλος της πορείας κι ενώ τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, επικράτησε μικροένταση κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με μολότοφ, δακρυγόνα και χημικά, η οποία μεταφέρθηκε στα στενά κοντά στην πλατεία.


Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν εκατοντάδες άτομα για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Advertisement





Στους δρόμους των Εξαρχείων η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ ήταν πολύ ισχυρή, ενώ στην Πατησίων έκαναν την εμφάνισή τους και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ.



Νεαροί πέταξαν μάρμαρα και πέτρες κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ σε Σολωμού και Στουρνάρη έπεσαν μερικές μολότοφ.

Η απάντηση της αστυνομίας ήρθε με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε περίπου 30 προσαγωγές και συλλήψεις.


Λίγο μετά τις 11 το βράδυ η κατάσταση στην περιοχή εκτονώθηκε, όμως υπάρχουν πολλές αναφορές για βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ κατά προσαχθέντων, ξεγυμνώματα, επιθέσεις σε κοπέλες αλλά και για παρεμπόδιση από την αστυνομία σε γιατρούς να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες.







This girl was just screaming at the cops. No riots were happening. This is the brutal way they have arrested her in Exarcheia Square some minutes ago.


The Greek riot police roughing up and dragging off one of the people they arrested in Exarchia tonight as demonstrators marked the 2008 police killing of 15-year-old Alexis Grigoropoulos.


Περισσότεροι από 10.000 στο κέντρο της Αθήνας
Το απογευματινό κάλεσμα ήταν προγραμματισμένο για τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, όπου πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς. Κεντρικό σύνθημα: Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία κάτω τα χέρια από τη νεολαία








Λίγο μετά τις 7.30 η πορεία πέρασε μπροστά από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ένα τμήμα της έστριψε προς τα Εξάρχεια για να πάει στο σημείο της δολοφονίας με τους υπόλοιπους να κατευθύνονται προς την Ομόνοια όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.

Τα μπλοκ των αριστερών οργανώσεων φτάνουν στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα πολύς κόσμος προπορεύεται προς τα Εξαρχεια και το σημείο της δολοφονίας


View image on Twitter


Πολύ ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας και στην απογευματινή πορεία, κυρίως μπροστά στο Κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ελέγχους σε πολίτες στα γύρω στενά.


Δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η πρώτη και μαζικότερη, στην οποία συμμετείχαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κατέβηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στο αρχικό σημείο.
Κλούβες της Αστυνομίας δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Συντριβανίου, κόβοντας τον δρόμο προς το ΑΠΘ, ενώ κατά μήκος της οδού Μελενίκου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.
Η δεύτερη πορεία, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ξεκίνησε, επίσης, από την Καμάρα, κινήθηκε στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, ανέβηκε στην οδό Αριστοτέλους και ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών πήγε προς το κτίριο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε.
Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας στην Πάτρα
Ένταση σημειώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης έπεσαν αρκετές μολότοφ και κροτίδες, ενώ προκλήθηκε φωτιά σε μπαλκόνι που όμως έσβησε άμεσα. 
Πληροφορίες από τα ίδια μέσα κάνουν λόγο για δύο προσαγωγές καθώς και για ελαφρύ τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός αστυνομικού.
Μαζικές κινητοποιήσεις και στην Κρήτη


Πορεία μνήμης νωρίτερα από τους μαθητές
Σήμερα το πρωί χιλιάδες μαθητές απέτισαν το δικό τους φόρο τιμής στον 15χρονο Αλέξη που δολοφονήθηκε το 2008 στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται υπό πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα με πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας να είναι κλειστοί και χιλιάδες αστυνομικούς επί ποδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου