Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για το ψευδοκράτος μεταφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα

Σχεδιασμούς της Ρωσίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους των Κατεχομένων, με αντάλλαγμα η Τουρκία να της προσφέρει τη συνεργασίας της στην ανατολική Μεσόγειο, μεταφέρει ο πρώην υψηλά ιστάμενος κρατικός αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σοζτζού» (που πρόσκειται στην αντιπολίτευση), το οποίο μεταφέρει η ανταποκρίτρια του κυπριακού «Σίγμα», Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρώην διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ουνάλ Αταμπάι, αναφέρει ότι «για αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στην Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ. Αντίστοιχα ενδέχεται αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αταμπάι υποστηρίζει ότι η Τουρκία ενδεχομένως να παραχωρήσει από την πλευρά της στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, ενώ αναφέρεται και σε βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, ώστε η Ρωσία να την χρησιμοποιήσει «για την ανοικοδόμηση της Συρίας».

Το ίδιο δημοσίευμα μεταφέρει και δηλώσεις του συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ερντογάν Τοπράκ, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βάση στην Τουρκία για να ελέγχει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Μάλιστα, αναφέρεται πως η Ρωσία «έχει ξαναζητήσει βάση στην Τουρκία και το 1944 και αργότερα επί Στάλιν το 1945, ωστόσο το αίτημα είχε απορριφθεί από την Άγκυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου