Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η "Συμφωνία του αιώνα" για τη Μέση Ανατολή που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ σκορπά παγκόσμια ανησυχία.
Αναλυτές, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη δολοφονία με όρους εσωτερικής πολιτικής ατζέντας των ΗΠΑ.
Όμως όσο και να την επιλογή δολοφονίας καθορίζουν οι στρατηγικές Τραμπ, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις της Αμερικανικής υπερδύναμης που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. 
Προτείνουμε επομένως το ξαναδιάβασμα των εξελίξεων από αυτή την οπτική: 
Τo σχέδιο των ΗΠΑ ξεκίνησε με την ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ καθώς και την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν ως τμήμα της εδαφικής επικράτειας του Ισραήλ.
Η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μπορεί να είναι ο προάγγελος της «συμφωνίας του αιώνα», την οποία προωθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ποια είναι η "Συμφωνία του Αιώνα"
Η "Συμφωνία του Αιώνα" θα είναι η υπογραφή μιας νέα συνθήκης ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών με τελικό στόχο το Ιράν.

Θα επιβάλλει συγκεκριμένη επίλυση για το Παλαιστινιακό Ζήτημα και το θέμα της Συρίας που να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το σχέδιο αφορά ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

"H "συμφωνία του Αιώνα" είναι έτοιμη και ο Ν.Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της" ανέφεραν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

"Η συμφωνία περιέχει 175-200 σελίδες. 

Το σχέδιο είναι έτοιμο. 

Αυτοί που γνωρίζουν είναι ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, David Friedman, ο ειδικός σύμβουλος και γαμπρός του Ν.Τραμπ Jared Kushner, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Jason Greenblatt, μαζί με δύο άτομα ακόμη. 

Το φαγητό βρίσκεται πάνω από την φωτιά, παραμένει να προστεθεί λίγο αλάτι και λίγα μπαχαρικά», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στους Ευρωπαίους συναδέλφους του. 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δώσει την συγκατάθεση της και δεν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει τα εξής: 

«Οι Παλαιστίνιοι δεν αποτελούν (το αποκλειστικό) κομμάτι της συμφωνίας. Το σχέδιο αφορά μια περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι» απάντησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ας δούμε αναλυτικά τα σημεία της Συμφωνίας σε σχέση με την Παλαιστίνη:

"Οι όροι έχουν γνωστοποιηθεί και έχουν συζητηθεί μεταξύ Jared Kushner, Jason Greenblatt, Netanyahu, Trump.

H "Συμφωνία του Αιώνα θα υπογραφεί μεταξύ 3 μερών: Του Ισραήλ, των Παλαιστινίων (PLO) και της Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. 

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος που θα ονομάζεται "Νέα Παλαιστίνη" στην Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. 

Έπειτα θα ακολουθήσουν εκλογές μετά από ένα χρόνο και το Ισραήλ θα ξεκινήσει την απελευθέρωση των παλαιστινίων αιχμαλώτων σταδιακά. Η διαδικασία της απελευθέρωσης θα κρατήσει 3 χρόνια. 

Η μοίρα της Ιερουσαλήμ 

Όσον αφορά την μοίρα της Ιερουσαλήμ, την οποία η διακυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και μετακίνησε την πρεσβεία τον Μάιο του 2018, θα παραμείνει αδιαίρετη! 

Οι ευθύνες θα διαιρεθούν μόνο μεταξύ Ισραήλ και του νέου κράτους της "Νέας Παλαιστίνης με το Ισραήλ να διατηρεί τον γενικό έλεγχο. 

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ θα είναι πολίτες του νέου παλαιστινιακού κράτους αλλά ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει υπεύθυνος για θέματα που αφορούν τη γη. Η "Νέα Παλαιστίνη" θα καταβάλει φόρους στον δήμο του Ισραήλ και σε αντάλλαγμα θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των Παλαιστινίων στην πόλη. 

Ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Ιερουσαλήμ εκτιμάται γύρω στους 435.000. Οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ κατέχουν επί του παρόντος έγγραφα μόνιμης κατοικίας - τα οποία το Ισραήλ μπορεί να ανακαλέσει αν ζουν έξω από την πόλη για ορισμένο χρονικό διάστημα - και δεν έχουν τα προσόντα για δικαιώματα ιθαγένειας. 

Από το 1967, οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές, καθώς τις θεωρούν ως τμήμα της κατοχής της πόλης από το Ισραήλ. 

Η συμφωνία θα διατηρήσει το status quo των ιερών τοποθεσιών της πόλης και οι Εβραίοι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν να αγοράσουν παλαιστινιακά σπίτια και αντίστροφα. 

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη - οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - θα αναγνωριστούν επισήμως ως μέρος του Ισραήλ. 

Η Κοιλάδα της Ιορδανίας θα παραμείνει στα χέρια του Ισραήλ και η Λεωφόρος 90 θα μετατραπεί σε δρόμο με διόδια τεσσάρων λωρίδων. 

Δύο περάσματα θα δοθούν από την Ιορδανία στην "Νέα Παλαιστίνη" . Αυτά θα είναι υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. 

Λωρίδα της Γάζας 

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αίγυπτος θα προσφέρει γη κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για το κράτος της «νέας Παλαιστίνης» για την κατασκευή αεροδρομίου, εργοστασίων και εξυπηρέτησης του εμπορικού και γεωργικού τομέα, χωρίς να επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να διαμένουν σε αυτές τις περιοχές. 

Τα αιγυπτιακά εδάφη που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα καθοριστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτό το μέρος της συμφωνίας να εφαρμοστεί εντός πέντε ετών από την υπογραφή της. 

Ένας αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί 30 μέτρα πάνω από το έδαφος κατά μήκους του Ισραήλ για να συνδεθεί η έως τώρα απομονωμένη Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη. 

Η Κίνα θα πληρώσει το 50% του κόστους του αυτοκινητόδρομου. Η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πληρώσουν από 10 τοις εκατό. 

ΗΠΑ, ΕΕ και τα ανώνυμα κράτη του Κόλπου θα χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, δαπανώντας συνολικά 30 δισ. δολάρια - ή 6 δισ. δολάρια ετησίως - για διάστημα πέντε ετών για τη χρηματοδότηση έργων στη "Νέα Παλαιστίνη". 

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το 20% του κόστους για τέτοια έργα, δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, η ΕΕ 10%, ενώ τα ανώνυμα κράτη του Κόλπου θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιο του λέοντος, το 70%. 

Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν σήμερα στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια, ως μέρος μιας δεκαετούς συμφωνίας που υπεγράφη το 2016. 

Η «Νέα Παλαιστίνη» δεν θα μπορεί να δημιουργήσει στρατό, διατηρώντας μόνο μια αστυνομική δύναμη. Μια "συνθήκη προστασίας" θα υπογραφεί μεταξύ Ισραήλ και της "Νέας Παλαιστίνης", που θα λέει ότι το νέο κράτος θα πληρώνει το Ισραήλ για να το υπερασπιστεί από πιθανές ξένες επιθέσεις. 

Τα αραβικά κράτη θα συνεισφέρουν επίσης στις πληρωμές προς το Ισραήλ σε αντάλλαγμα της προστασίας της "Νέας Παλαιστίνης", εάν αυτή χρειαστεί ποτέ. 

Τιμωρίες και χρήματα 

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, η Χαμάς - το de facto κυβερνών κόμμα στη Γάζα και το κύριο ένοπλο κίνημα παλαιστινιακής αντίστασης - θα πρέπει να παραδώσει όλα τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών όπλων, στις αιγυπτιακές αρχές. Τα μέλη της Hamas θα λάβουν ως αντάλλαγμα μια αποζημίωση για την παράδοση των όπλων τους και θα λάβουν μισθούς από τα αραβικά κράτη. 

Τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας θα ανοίξουν εκ νέου στο εμπόριο με τον έξω κόσμο μέσω τερματικών και δυνοριακών διασταυρώσεων του Ισραήλ. Μέχρι να κατασκευαστούν λιμάνια και αεροδρόμια σε παλαιστινιακά εδάφη, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ισραηλινά αεροδρόμια και θαλάσσια λιμάνια. 

Η PLO και η Χαμάς θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρές "τιμωρίες" εάν αρνηθούν να υπογράψουν τη "Συμφωνία του Αιώνα". Οι ΗΠΑ θα πάψουν να χρηματοδοτούν όλα τα έργα που ωφελούν τους Παλαιστίνιους και θα ζητήσουν το ίδιο να πράξουν και άλλες χώρες. 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κόψει πέρυσι ολόκληρη τη χρηματοδότησή τους για την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, και έχουν επίσης σταματήσει τη χρηματοδότηση παλαιστινιακών νοσοκομείων στην Ιερουσαλήμ. 

Αν η PLO υπέγραψε τη συμφωνία, αλλά η Χαμάς και η "Ισλαμική Τζιχάντ" όχι, τότε θα ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον των δύο οργανώσεων με έδρα τη Γάζα, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ στην προσπάθεια αυτή. 

Εάν το Ισραήλ αρνηθεί να υπογράψει τη "Συμφωνία του Αιώνα" τότε οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική του στήριξη" καταλήγει ισραηλινό δημοσίευμα μιας κορυφαίας εφημερίδας του Ισραήλ με πολύ στενές σχέσεις με τον Μ.Νετανιάχου. 

ΜΟΣΑΝΤ προς ΗΠΑ: Ετοιμάζει εχθρική κίνηση το Ιράν 

Το Ισραήλ μέσω της ΜΟΣΑΝΤ έδωσε πληροφορίες για επικείμενη εχθρική κίνηση του Ιράν εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στην Μέση Ανατολή και γι αυτό ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ.Μπόλτον, απείλησε με "καταστροφικές συνέπειες". 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ισραήλ με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Μ.Νετανιάχου, Meir Ben Shabba, μετέβη στο Λευκό Οίκο. 

Εκεί συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Τ.Μπόλτον όπου και "παρέδωσε στοιχεία και πληροφορέις για ιρανικό σχέδιο εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων αλλά και των συμφερόντων συμμαχικών χωρών όπως Σαουδική Αραβία ή ΗΑΕ". 

Αμέσως μετά οι ΗΠΑ έλαβαν απόφαση να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή στέλνοντας στη Μέση Ανατολή αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά. 

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και μιας πτέρυγας βομβαρδιστικών ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ από τον Λευκό Οίκο. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον έκανε λόγο για «απάντηση στις ενδείξεις και τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις που προκάλεσαν κλιμάκωση», προτού αναφερθεί «σε ένα ξεκάθαρο και χωρίς περιστροφές μήνυμα προς το ιρανικό καθεστώς: θα απαντήσουμε με αμείλικτο τρόπο σε οποιοδήποτε πλήγμα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων μας». 

«Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν τον πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε γίνει δι’ αντιπροσώπων, είτε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είτε από τις τακτικές ιρανικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Μπόλτον. 

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έκανε ένα βήμα παρά πέρα για «συνετή ανάπτυξη» σε «απάντηση στις ενδείξεις για αξιόπιστη απειλή από την πλευρά των δυνάμεων του ιρανικού καθεστώτος». 

Ο Μαρκ Ντούμποβιτς, του Foundation for Defense of Democracies το οποίο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν, μίλησε για «πολλές πληροφορίες» που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και αφορούσαν «σχέδια επιθέσεων», για παράδειγμα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία. 

Και τέσσερα βομβαρδιστικά Β-52 

Η ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών που πρόκειται να αναπτύξουν στη Μέση Ανατολή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα τέσσερα βομβαρδιστικά, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρησή τους, ανέφεραν αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. 
Πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και μιλιταριστικά σάιτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου