Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Με στρατό στην Λιβύη, οικόπεδα πετρελαίου και τηλεφώνημα στον Τραμπ απαντά ο Ερντογάν στον Eastmed

Με στρατό στην Λιβύη, οικόπεδα πετρελαίου και τηλεφώνημα στον Τραμπ απαντά ο Ερντογάν στον Eastmed
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, λιγότερο από μία ώρα μετά την έγκριση, από την τουρκική εθνοσυνέλευση, της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη.
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.
Οκτάι: Η Τουρκία προχωρά σε παραχώρηση τεμαχίων σε Κρήτη, Καστελόριζο

Την ίδια στιγμή τoν εκνευρισμό της Άγκυρας προκαλεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα , εκνευρισμός ο οποίος εκδηλώνεται στις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε έμμεση αναφορά του για τον EastMed, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα διέλυσε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας», υποστήριξε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου