Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Ισραηλινές πηγές στη Globes: Ο EastMed δεν μπορεί να φτιαχτεί εάν δεν συμφωνήσει η Τουρκία – Θα χαιρόμασταν αν συμμετείχε στο έργο

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
Οι δηλώσεις αυτές είχαν προηγηθεί της Υπογραφής των τριών χωρών για την κατασκευή του αγωγού.
Δηλώσεις που αποδεικνύουν ποιες είναι οι δεύτερες σκέψεις που επικρατούν στο παρασκήνιο!
Ισραηλινές πηγές στη Globes: Ο EastMed δεν μπορεί να φτιαχτεί εάν δεν συμφωνήσει η Τουρκία – Θα χαιρόμασταν αν συμμετείχε στο έργο
Παρά την επιβεβαίωση της είδησης ότι η Τουρκία εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο από την κυπριακή ΑΟΖ, θεωρώντας ότι αυτό βρίσκεται μέσα σε… τουρκική ΑΟΖ, ισραηλινές πηγές ξεκαθάρισαν μέσω της ιστοσελίδας “Globes” ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Τουρκία στο θέμα των θαλασσιών ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι τουρκικές κινήσεις, περιλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη, έχουν ερμηνευθεί ως κινήσεις για αποτροπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στη Νότια Ιταλία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται δε πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στις κινήσεις της Τουρκίας, ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed θα αρχίσει σύντομα.
Ωστόσο και παρά τη θέληση για την έναρξη του έργου του αγωγού, υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά επί του πρακτέου, αφού, όπως φαίνεται, πρέπει να ξεπεραστούν σχεδόν ανυπέρβλητα τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά εμπόδια.
Σύμφωνα με τον David Kornbluth, εμπειρογνώμονα για την ενεργειακή νομοθεσία στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ακόμη και χωρίς την πρόσφατη τουρκική διακήρυξη θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα τοποθέτησης του αγωγού χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές. Παράλληλα, ανέφερε, εκτός από την Τουρκία, η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο επειδή θέλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ, αναφέρεται στο άρθρο, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην “Globes” ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία σύγκρουση με την Τουρκία» και ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι ένα στρατηγικά σημαντικό έργο για την Ευρώπη και είναι επίσης σημαντικό για το Ισραήλ.
«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων για το έργο που αφορά το φυσικό αέριο και θα χαιρόμασταν να συμμετάσχει επίσης και η Τουρκία», είπε.
Όπως ανέφερε ο Kornbluth το Ισραήλ θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μια σύγκρουση, αφού κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κράτους, δεδομένου ότι η απόλυτη πλειοψηφία του εισερχόμενου και εξερχόμενου εμπορίου του Ισραήλ περνάει από τη Μεσόγειο Θάλασσα. «Το Ισραήλ πρέπει να σταθμίσει τα βήματά του σε αυτή τη σύγκρουση με μεγάλη προσοχή», σημειώνει τέλος ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας.
Πηγή: KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου