Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Σαν Σήμερα 08/04/2002: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΜΑΝΙΤΣΑ

Σαν Σήμερα 08/04/2002: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΜΑΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Θυμίζουμε: «Κατηγορώ» κατά του στρατού από τους συγγενείς των νεκρών στο φυλάκιο «Μανίτσα»18 Ιουλ. 2004 (Φωτογραφία: Motionteam )

Αλεξανδρούπολη

Ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου που έγινε στο χώρο του στρατιωτικού φυλακίου «Μανίτσα» Κορνοφωλιάς Έβρου, από τους συγγενείς των πέντε στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία τον Απρίλιο, καθώς επιχειρούσαν να τοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας.

Οι συγγενείς των πέντε στρατιωτών αντέδρασαν, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου που ήταν αρχικά η σημαία έπρεπε να γίνουν πριν συμβεί η τραγωδία και όχι εκ των υστέρων, ενώ επιτέθηκαν φραστικά και κατά αξιωματικών του στρατού.
Σε δηλώσεις τους οι συγγενείς είπαν ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν ηθική και ψυχολογική υποστήριξη από το στρατό και καυτηρίασαν την καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος για την απόδοση ευθυνών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα μνημείο που στήθηκε για τα παιδιά, δεν τα φέρνει πίσω. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».
Οι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους τη Μεγάλη Πέμπτη 8 Απριλίου στο χώρο του Φυλακίου «Μανίτσα» ήταν οι Αντώνιος Χατζηροδιάς, 20 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Δημητριάδης, 26 χρόνων, από τη Δράμα, Αγγελος Τσίπης, 20 χρόνων, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Χρυσαφίδης, 20 χρόνων, από τη Σκύδρα Πέλλας και ο δεκανέας Νικόλαος Θεοδωρούδης, 28 χρόνων, από τη Νικήσιανη Καβάλας. 
Στο μνημόσυνο παρέστησαν, επίσης, η στρατιωτική ηγεσία της περιοχής και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται η προανακριτική διαδικασία που διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Στρατοδικείου Ξάνθης, αντισυνταγματάρχη Φώτη Βράβα, την οποία επιβλέπει ο Διοικητής του Δ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος που ενημερώνει σχετικά την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
ΔΕΚΑ (10) ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΜΑΝΙΤΣΑ-ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΚΡΟΚΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ;
Και δεύτερη ταφόπλακα στους 5 φαντάρους του «Μανίτσα»
by OMHROI.gr 02:51pm, Friday July 23 2004
Σε υπερβάλλων ζήλο και απροσεξία των πέντε στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία τον περασμένο Απρίλιο στον Έβρο, αποδίδει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τα αίτια του πολύνεκρου "δυστυχήματος". 
Όπως σημειώνει το Έθνος της Παρασκευής, στο πόρισμα αναφέρεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε λόγω του υπερβάλλοντος ζήλου για την εκτέλεση της υπηρεσίας. «Οι στρατιώτες δεν ακολούθησαν σαφή εντολή του αρχιφύλακα του φυλακίου που αφορούσε τη μη μετακίνηση του ιστού της σημαίας από την εφεδρική στην κανονική του θέση».
Το Μακεδονικό πρακτορείο αναφέρει: «Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα οι πέντε νεκροί οπλίτες κλήθηκαν από το λοχία του φυλακίου να μεταφέρουν τον ιστό πλην όμως συμμετείχαν με δική τους θέληση και δεν εξέλαβαν ως διαταγή την πρόσκληση του υπαξιωματικού.» 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας οι στρατιώτες φορούσαν ειδικά μονωτικά άρβυλα (τα όποια βέβαια διαλύθηκαν, ήταν εντελώς άχρηστα σε τάση 20,000 volt). 
Το πόρισμα θα αναφέρει πως ο υπερβάλλων ζήλος των στρατιωτών τους οδήγησε όχι μόνο να παρακούσουν τις διαταγές περί μη τοποθέτησης της σημαίας αλλά και να κλέψουν τα μονωτικά άρβυλα χωρίς να το πάρει χαμπάρι ο αρχιφύλακας του μικρού φυλακίου. 
Υπερβάλλοντα ζήλο επέδειξαν οι διενεργούντες την προανάκριση. Αξιο το έργο τους. Τους αξίζει προαγωγή. Και παράσημο. Να διοριστεί και ένας συγγενής τους στο δημόσιο.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΤΥΧΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ 
Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους συγγενείς των πέντε στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία τον Απρίλιο στον Έβρο, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα δεν επιρρίπτονται ευθύνες στους αξιωματικούς της μονάδας και του στρατιωτικού φυλακίου Μανίτσας στην Κορνοφωλιά και ως υπαίτιοι χαρακτηρίζονται οι ίδιοι στρατιώτες στους οποίους αποδίδεται υπερβολικός ζήλος και απροσεξία. 
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στον Έβρο οι στρατιώτες Αντώνης Χατζηροδιάς, 20 ετών, από τη Θεσσαλονίκη, Νικόλαος Θεοδωρούδης, 28 ετών, από τη Νικησιανή Καβάλας, Χαράλαμπος Δημητριάδης, 26 ετών, από τη Δράμα, Αγγελος Τσίπης, 20 ετών, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης και Γεώργιος Χρυσαφίδης, 20 ετών, από τη Σκύδρα Πέλλας. 
Επίσης, τραυματίστηκαν οι Στυλιανός Ζήρνας και Τραϊανός Κουρτέλης. Το δυστύχημα συνέβη όταν ο μεταλλικός ιστός 7,87 μέτρων, που επιχειρούσαν να στήσουν στην κανονική του βάση οι στρατιώτες, ήρθε σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο τους. 
Η Ευθαλία Τσίπη, μητέρα ενός από τους φαντάρους, είπε για το πόρισμα: «Έβγαλαν ένα πόρισμα όπως τους βόλευε. Ότι γράφει μέσα είναι ψέματα για μένα», ενώ ο Δημοσθένης Χατζηροδιάς, πατέρας θύματος, σημειώνει: «Το πόρισμα αδικεί πολύ τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν έφταιγαν σε τίποτα και χάθηκαν άδοξα». 
Οι γονείς των στρατιωτών υποστηρίζουν πως τα παιδιά τους κεραυνοβολήθηκαν ακολουθώντας εντολές και τις επόμενες μέρες σκοπεύουν να αναπαραστήσουν το περιστατικό για να αποδείξουν ότι τα παιδιά τους ήταν τα θύματα της τραγωδίας. Επίσης, οι γονείς θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του πορίσματος καθώς όπως αναφέρουν ο ιστός θα μπορούσε να τοποθετηθεί με ειδικό καλαθοφόρο όχημα που διαθέτει ο δήμος της περιοχής. 
http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=467747 http://www.OMHROI.gr
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Μετονομάστηκε το φυλάκιο Μανίτσα
Στο Ελληνικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΜΑΝΙΤΣΑ» στην περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου, τελέστηκε τρισάγιο και στη συνέχεια μετονομασία του φυλακίου σε ΕΦ «ΜΑΝΙΤΣΑ ΤΩΝ 5 ΑΚΡΙΤΩΝ», στη μνήμη των 5 οπλιτών της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ», οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους την Μ. Πέμπτη 8 Απριλίου 2004 κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ιστού της σημαίας του φυλακίου, όταν κατά την επανατοποθέτησή του, αυτός ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου