Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ξυλοδαρμοί, καψόνια και χημικά: Τα πιο ακραία μέτρα στο όνομα της πανδημίας

Με λευκαντική ουσία απολυμαίνουν Ινδούς εργάτες καθώς επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αφού αναγκάστηκαν να φύγουν από το Δελχί
Anoop Mishra via AP0
Ξυλοδαρμοί, καψόνια και χημικά: Τα πιο ακραία μέτρα στο ονόμα της πανδημίας
efsyn.gr
Καθώς η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, με συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες να μπαίνουν «στον πάγο», κάποιες το τερματίζουν αποδεικνύοντας το πόσο αυταρχικά καθεστώτα τις κυβερνούν.
Σε δημοσίευμα του Guardian καταγράφονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που προσφεύγουν στη χρήση βίας και ταπεινώνουν πολίτες για να κάνουν τα πλήθη να «συμμορφωθούν» με τους κανόνες.

Η αστυνομία σε πολλές χώρες έχει το «ελεύθερο» να κάνει ελέγχους με τρόπο που ακόμα και στα πιο αυταρχικά καθεστώτα θεωρείται υπερβολικός.

Για παράδειγμα, στην Κένυα η αστυνομία χθες εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το 13χρονο αγόρι που δέχθηκε τα θανάσιμα πυρά της αστυνομίας ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στο Ναϊρόμπι.

«Μας πλησιάζουν με φωνές και μας χτυπούν σαν αγελάδες και είμαστε νομοταγείς πολίτες», κατήγγειλε ο Χουσέιν Μόγιο, ο πατέρας του παιδιού που δολοφονήθηκε από την αστυνομία.

Διεθνώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι δυνάμεις της τάξης ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ταπεινωτικές τιμωρίες κατά την επιτήρηση των μέτρων καραντίνας στις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων φυσικά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και την πείνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος είδε εικόνες από μετανάστες εργάτες στην Ινδία να είναι στριμωγμένοι στην άκρη του δρόμου και να τους ρίχνουν χημικά, σε μια προσπάθεια να τους «απολυμάνουν» προτού εισέλθουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Οι εργάτες που επέστρεφαν από το Δελχί ψεκάστηκαν με λευκαντική ουσία και υποχλωριώδες νάτριο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, στα μάτια και στους πνεύμονες, όπως επισημαίνει η Indian Express. 

Σε άλλα μέρη, όπως στο Πουντζάμπ της Ινδίας, άνθρωποι που έσπασαν την καραντίνα υποβλήθηκαν σε καψόνια του στυλ να κάνουν κάμψεις ενώ παράλληλα έπρεπε να τραγουδούν: «Είμαστε εχθροί της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο σπίτι».

Ανάλογες ταπεινωτικές πρακτικές ακολουθήθηκαν και από την αστυνομία στην Παραγουάη, όπου κάποιοι, που δεν συμμορφώθηκαν, υποβλήθηκαν σε «γυμνάσια» υπό την απειλή taser.

Άλλοι πάλι αναγκάστηκαν να λένε επανειλημμένα, σαν τιμωρία, τη φράση «δεν θα ξαναβγώ από το σπίτι μου, αστυνομικέ», με το κεφάλι σκυμμένο κάτω. 

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει πως παρότι απαιτούνται κάποιες θυσίες των ατομικών ελευθεριών προσωρινά, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που αποτελούν διακρίσεις σε βάρος κάποιων. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν τη δουλειά ή πρέπει να περπατήσουν ολόκληρες ημέρες για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους και είναι αυτοί που στοχοποιούνται και υπομένουν τέτοιες απάνθρωπες τιμωρίες.

Στις Φιλιππίνες η αστυνομία και οι τοπικές αρχές φυλάκισαν σε κλουβιά για σκύλους πολίτες που παραβίασαν τα μέτρα για την πανδημία, ενώ άλλους τους ανάγκασαν να κάτσουν κάτω από τον ήλιο μέρα-μεσημέρι ως τιμωρία.


Έλεγχοι στη ΜανίλαAP Photo/Joeal Calupitan

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο νησί Λουζόν, έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους. Μόνο που με την αφόρητη ζέστη στη Μανίλα δεν είναι εύκολη υπόθεση η παραμονή στο σπίτι, ειδικά όταν σε αυτό μένουν στριμωγμένοι πολλοί άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν συληλφθεί πάνω από 17.000 άνθρωποι για παραβίαση των μέτρων της καραντίνας.

Την ίδια ώρα στην Κένυα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, την περασμένη εβδομάδα, κατά επιβατών σε φέρι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν και χρήση των γκλομπ.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις μέσω της efsyn.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου