Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ...


«Φοβάμαι ότι έχω δει αρκετά τόσο από τον τρόπο διακυβέρνησης της επιστήμης όσο και από την πολιτική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωση (ενν. για την καταπολέμηση της πανδημίας) […] Έχασα την πίστη μου στο ίδιο το σύστημα.»
❗ Με αυτή την δήλωση του, ο καθηγητής Mauro Ferrari παραιτήθηκε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC*), την οποία είχε αναλάβει πριν 3 μήνες.
Στο γράμμα (https://tinyurl.com/sfe4j68) του τονίζει:
«Έμεινα απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στο Covid-19, μιας και υπάρχει αφενός πλήρης έλλειψη συντονισμού της πολιτικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των κρατών μελών και αφετέρου επαναλαμβανόμενη αντίθεση σε συνεκτικές πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης.»
Τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή την παραίτηση είναι η απόρριψη τόσο από το συμβούλιο του ERC όσο και από την Κομισιόν ενός ενιαίου σχεδίου χρηματοδότησης της έρευνας για την αντιμετώπισης της πανδημίας.
😒 Ο λόγος της απόρριψης: Η κυνική λογική με την οποία καθορίζεται η χρηματοδότηση της έρευνας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος: «Η απόρριψη της πρότασής μου βασίζεται στον χαρακτήρα που έχουν τα "bottom-up" προγράμματα που δίνει το ERC. Δηλαδή, δεν προσδιορίζουν τους τομείς εστίασης ή τους στόχους χρηματοδότησής ούτε θεωρούν ως κριτήριο τις επωφελείς επιπτώσεις της συγκεκριμένης έρευνας στην κοινωνία.»
✖ Όλη η στάση της ΕΕ δείχνει πως το κύριο μέλημα της είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η οικονομική της σταθερότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις στα πολύωρα αδιέξοδα (προς το παρόν) Eurogroup για «βοήθεια» προς τα κράτη με τη μορφή δανείων. Εν ολίγοις προτιμάει να βλέπει τα κράτη να εφαρμόζουν πολιτικές απαγόρευσης κυκλοφορίας παρά να συντονίσει ένα ενιαίο επιστημονικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων φορέων υγεία!

✊ Εμείς ωστόσο δεν ακολουθούμε τον “αλγόριθμο” πρώτα τα κέρδη και μετά οι ζωές. Πιστεύουμε πως εξάρτηση της επιστημονικής έρευνας από τα ανταγωνιστικά προγράμματα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας.

🚩 Η ΕΕ δεν χωράει τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.
🚩 Η ΕΕ δεν μας χωράει.
🚩 Άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας
🚩 Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.

*Το ERC είναι ο κορυφαίος μηχανισμός της ΕΕ για χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου