Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Να απαντήσει η Π.Ο.Ε.Σ.: Ποια η θέση της για τη Δουλική εργασία των φαντάρων στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις;

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η Π.Ο.Ε.Σ: 
ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΑ ΚΑΑΥ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
Στην ιστοσελίδα της η ΠΟΕΣ φιλοξενεί απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση Βουλευτή το 2011 για τα ΚΑΑΥ. Η ερώτηση αναφέρει ότι αυτά λειτουργούν στις καλύτερες παραλίες - φιλέτα με περίφραξη και απαγόρευση σε πρόσβαση στη θάλασσα για τους πολίτες και σίτιση έναντι συμβολικού τιμήματος και μιλά για άνιση μεταχείριση των πολιτών, καταλήγοντας να ρωτά τον Υπουργό εάν όντως οι αξιωματικοί έχουν δικαίωμα να σιτίζονται στα ΚΑΑΥ, πληρώνovτας συμβολικό τίμημα και εάν πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προνομιακή μεταχείρισή, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα. 

Βέβαια στην ερώτηση αυτή δεν γίνεται λόγος για την απλήρωτη αναγκαστική εργασία των οπλιτών, σαν να μην τίθεται καν ζήτημα, σαν να είναι δεδομένο ότι αυτοί πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των στελεχών για διακοπές. 

Σαν να είναι ο προορισμός τους να τους υπηρετούν. 



Στην απάντηση που φιλοξενεί η ΠΟΕΣ αναφέρεται ότι “η συγκρότηση των ΚΑΑΥ έχει προβλεφθεί για το σκοπό της αντιμετώπισης, σε συγκεκριμένες περιόδους (επιχειρήσεις), των αναπληρώσεων απωλειών υγείας (τραυματισμοί, ψυχικοί κλονισμοί κλπ.) του στρατιωτικού προσωπικού που συμμετέχει σε αυτές. Δευτερεύουσα αποστολή αποτελεί η κάλυψη αναγκών διαμονής εκπαιδευομένων ή αποσπασμένων στελεχών και παραθερισμού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού. 

Η πρόβλεψη χρησιμοποίησης των ΚΑΑΥ... γίνεται και για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν απαξιωθεί από το χρόνο (κλοπές, φθορές καιρικών φαινομένων κλπ) και αποτελεί μικρή προσφορά της Υπηρεσίας προς το προσωπικό της. 



Εμείς αναρωτιόμαστε. Πιστεύει στ’ αλήθεια η ΠΟΕΣ ότι το να εργάζεται κάποιος ως σερβιτόρος ή ναυαγοσώστης εξυπηρετεί τη συντήρηση των εγκαταστάσεων; Αυτή άραγε δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο από στρατιώτες; 
Πρέπει να κάνουν εκεί διακοπές στελέχη με της οικογένειές τους προκειμένου να συντηρηθούν οι μονάδες; 
Να σας ζητήσουμε μήπως και ευχαριστώ που κάνετε εκεί διακοπές συμβάλλοντας στη συντήρηση; 

Τελικά η ίδια η απάντηση αυτοαναιρείται, αφού καταλήγει ως εξής: 
“Η διαμονή των στελεχών δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση,... αλλά αντιστάθμισμα στις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος (μεταθέσεις, αλλαγές-απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, απομάκρυνση από τον τόπο συμφερόντων, κλπ.)”. 

Τελικά λοιπόν δεν είναι για τη συντήρηση αλλά αποτελεί αντιστάθμισμα των ιδιαιτεροτήτων του επαγγέλματος. 

Επίσης αναφέρει ότι οι τιμές δεν είναι συμβολικές αλλά απλώς πιο συμφέρουσες, αφού η προμήθεια αγαθών γίνεται κατόπιν διαγωνισμών. 
Προφανώς όμως έχουμε να παρατηρήσουμε ότι οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες και επειδή δεν πληρώνονται οι φαντάροι (συγγνώμη παίρνουν 8,7 ευρώ/ μήνα). Εάν πληρώνονταν, τότε θα έπρεπε να καλυφθεί και το κόστος μισθοδοσίας και ασφάλισής τους και τότε προφανέστατα οι τιμές θα ήταν υψηλότερες. 

Ούτε βέβαια η απάντηση ασχολείται με τη ζήτημα της απλήρωτης αναγκαστικής εργασίας των φαντάρων, βέβαια η Βουλευτής δεν ενδιαφέρεται να το θέσει. 

Εμείς ρωτάμε λοιπόν την ΠΟΕΣ. 
Στηρίζει την αναγκαστική έργασία των φαντάρων στα ΚΑΑΥ; 
Αυτή η απάντηση ότι είναι μία μικρή προσφορά της υπηρεσίας περιλαμβάνει μόνο τη χρήση των εγκαταστάσεων ή και τη χρησιμοποίηση των στρατιωτών; 
Το ότι προσφέρουν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν αναγκαστικά εργαζόμενους να τους υπηρετούν; 
Οι γιατροί ή οι δάσκαλοι έχουν τέτοιους; 
Οι άνεργοι, οι άστεγοι; 
Η αναγκαστική εργασία δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα; 
Δεν επιτρέπεται εν προκειμένω για την άμυνα της χώρας; 
Είναι άμυνα οι διακοπές; 
Προτιμούν οι στρατιώτες να εκπαιδεύονται ή να τους σερβίρουν σπαλομπριζόλες; 
Θέλουν λοιπόν να παρέχονται υπηρεσίες από στρατιώτες ή από αμειβόμενο προσωπικό; 
Δεν είναι διασπαστικό για το συνδικαλιστικό κίνημα εάν συνδικαλιστές υποστηρίξουν την απλήρωτη εργασία φαντάρων και όχι το να βρουν εργασία εκατοντάδες άνεργοι στον τομέα του επισιτισμού- τουρισμού, και της καθαριότητας; 
Είναι δυνατόν από τη μια να καλούν σε συγκεντρώσεις τους το λαό να είναι με το μέρος τους κι από την άλλη να υποστηρίζουν αντί να τους παρέχουν υπηρεσίες αμειβόμενοι εργαζόμενοι, αυτό να γίνεται από απλήρωτους φαντάρους; 
Νοείται συνδικαλιστής να το υποστηρίζει αυτό; 
Ενδιαφέρεται η ΠΟΕΣ για τα δικαιώματα των φαντάρων ή θεωρεί ότι αυτά υποσκάπτουν τα δικαιώματα των στελεχών; 
Γιατί όχι μόνιμο Πολιτικό προσωπικό με Αξιοπρεπείς Αμοιβή και εργασιακές σχέσεις στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις ΚΑΑΥ;
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί στην κινητοποίηση στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις-KAAY του Αγίου Ανδρέα την προσεχή Κυριακή 31/05 στις 11.00 π.μ. ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση, την καταπίεση και τρομοκρατία.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου