Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Όταν οι «δημοκρατικές» ΗΠΑ δολοφονούσαν φοιτητές στο Οχάϊο

Όταν οι «δημοκρατικές» ΗΠΑ δολοφονούσαν φοιτητές στο Οχάϊο

Όταν οι «δημοκρατικές» ΗΠΑ δολοφονούσαν φοιτητές στο Οχάϊο
Με αφορμή τη σφαγή οι Crosby, Stills, Nash & Young θα γράψουν το τραγούδι «Ohio»Επιχείρηση της εθνοφρουράς προκειμένου να καταστείλει τις φοιτητικές διαδηλώσεις με οποιοδήποτε μέσο!
Σαρανταεννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα (4 Μαΐου 1970) που η εθνοφρουρά των ΗΠΑ άνοιξε πυρ κατά των φοιτητών, που διαμαρτυρόταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο χώρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κεντ, στο Οχάϊο.
Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 4 φοιτητές κι 9 ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ το συμβάν σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα γεγονότα

Η ωμή αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ από το 1963 είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις γενοκτονίας για τον βιετναμέζικο λαό που αντιστεκόταν σθεναρά.

Το αντιπολεμικό κλίμα είχε αρχίσει να φουντώνει στο Κεντ του Οχάϊο ήδη από την Πρωτομαγιά του 1970.

Οι φοιτητές και τα μεγάλα πανεπιστήμια είχαν κηρύξει απεργίες και διαδηλώσεις, αντιτιθέμενες στην πολιτική του Νίξον και ειδικότερα στις ενέργειές του σε ότι είχε να κάνει με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.


Ένα χρόνο πριν ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων Νίξον είχε δώσει την υπόσχεση πως εάν εκλεγόταν Πρόεδρος θα σταματούσε αμέσως τον πόλεμο, που είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ επί προεδρίας του «Δημοκρατικού» Πρόεδρου Τζων Κέννεντι και συνέχισαν αργότερα με τον επίσης Δημοκρατικό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Ο Νίξον νίκησε στις εκλογές αλλά οι υποσχέσεις του γίναν «σχήμα λόγου», αφού όχι μόνο δεν σταμάτησε τον αιματηρό πόλεμο αλλά ενίσχυσε τις δυνάμεις και την παρουσία των αμερικανών στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη.

Ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Οχάϊο Τζιμ Ροντς (James Allen Rhodes) χαρακτήρισε τους διαδηλωτές φοιτητές ως:

«Επαναστάτες που θέλουν να κάψουν, να καταστρέψουν, και να πετάξουν πέτρες στην αστυνομία και στην Εθνική Φρουρά. […] Αυτοί είναι ο χειρότερος τύπος ανθρώπου στην Αμερική».

Η εικόνα δεν είναι από το Βιετνάμ αλλά από το Οχάϊο των… ΗΠΑ!

Οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συγκέντρωση φτάνοντας μέχρι το σημείο να προπαγανδίζουν ότι αυτή ακυρώθηκε.

Η αποφασιστικότητα μαθητών και φοιτητών όμως δεν μπορούσε να καμφθεί.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αστυνομίας και της εθνοφρουράς περισσότεροι από 2μιση χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και παρά τις απειλές για συλλήψεις, αυτοί έμειναν στις θέσεις τους, πετώντας πέτρες προς τους στρατιώτες.Τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης
Τα πράγματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο το απόγευμα της 4ης Μαΐου 1970.
Οι αρχές φοβούμενες μήπως η συγκέντρωση πάρει διαστάσεις εξέγερσης και με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα δίνει την εντολή στην Εθνοφρουρά να ανοίξει πυρ εναντίον των άοπλων διαδηλωτών.
Τέσσερις φοιτητές πέφτουν αμέσως νεκροί.

Ο Allison Krause, ο Jeffrey Miller, ο William Schroeder και η Sandra Lee Scheuer δολοφονούνται γιατί ζητούσαν Ειρήνη.

Ακόμη 9 τραυματίζονται σοβάρα από τις δεκάδες σφαίρες που εκτόξευσε η Εθνοφρουρά.

Το γεγονός ξεσήκωσε την γενική κατακραυγή με αποτέλεσμα αρχικά να απαγγελθούν κατηγορίες σε οκτώ μέλη της εθνοφρουράς.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξουν όλη την ευθύνη στους στρατιώτες, χρησιμοποίησαν το επιχείρημα πως οι εθνοφρουροί πυροβόλησαν επειδή «φοβήθηκαν για την ζωή τους» δίχως άνωθεν εντολές.
Το Δημοκρατικό – Ρεπουμπλικάνικο πρόσωπο του Καπιταλισμού – Εθνοφρουροί παίρνουν θέσεις μάχης ενάντια σε μαθητές και φοιτητές…
Οι κατηγορίες όμως αποσύρθηκαν, το έγκλημα έμεινε ατιμώρητο αφού κανείς δεν δικάστηκε μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Jeffrey Miller ήταν ο φοιτητής που δολοφονήθηκε σε απόσταση 80 μέτρων από την γραμμή άμυνας της Εθνοφρουράς – πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον – κι όμως παρά την μεγάλη απόσταση οι Εθνοφρουροί δήλωσαν πως «φοβήθηκαν» για την ζωή τους.

Η 14χρονη Marry Ann Vecchio γονατίζει πάνω από το σώμα του Jeffrey Miller. Ο John Filo για τη φωτογραφία αυτή κέρδισε το βραβείο Pulitzer.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν ως αντίδραση στην σφαγή του Οχάϊο και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Τέτοια γεγονότα που αποκαλύπτουν το βάρβαρο πρόσωπο του Καπιταλισμού – κάτω από «Δημοκρατικό» προσωπείο – γίνονται πηγές έμπνευσης για να γραφτούν επικά τραγούδια, μέσα από τους στίχους των οποίων περνούν τα μηνύματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Τραγούδια – Υμνοι, σήμα κατατεθέν για κάθε ιστορικό γεγονός που αντανακλούν.

Ένα τέτοιο τραγούδι είναι και το «Ohio» των «Crosby, Stills, Nash & Young», οι στίχοι του οποίου βασίζονται στα γεγονότα της 4ης Μαΐου του 1970 στο Οχάϊο.

Το τραγούδι παρά τη λογοκρισία γρήγορα διαδόθηκε κι έγινε αρκετά γνωστό τόσο στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Όταν οι «δημοκρατικές» ΗΠΑ δολοφονούσαν φοιτητές στο Οχάϊο
Πηγή Ροβεσπιέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου