Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

«Άνεμοι του Ουρανού»: Ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζει ένα δεύτερο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ;

«Άνεμοι του Ουρανού»: Ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζει ένα δεύτερο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ;

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη το σχέδιο «Winds of the Sky» για την βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στη βόρεια περιοχή της χώρας, κοντά στο λιβανέζικο μέτωπο.
Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να αντιμετωπίσει το πιθανό ξέσπασμα ενός νέου πολέμου» με τη Χεζμπολάχ.
Αυτές οι ειδήσεις προκάλεσαν εντάσεις στην περιοχή.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι αξιωματικοί στη βόρεια διοίκηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), προειδοποίησαν ότι τα στρατεύματά τους θα υποστούν μεγάλες απώλειες σε περίπτωση ενός νέου πολέμου.

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών στην ηγεσία της βόρειας διοίκησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Makan, με αφορμή την 20ή επέτειο της απόσυρσης του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, ότι αν και η Χεζμπολάχ παραμένει μία «πραγματική απειλή», ένας νέος πόλεμος «δεν θα έφερνε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Η Χεζμπολάχ έχει αναδειχθεί μεγάλος νικητής από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο μετά το 2011. Έχει πολεμήσει στο Ιράκ και τη Συρία, εκπαιδεύσει οργανώσεις και έχει εμπνεύσει άλλες, όπως τους Χούτι που πολεμούν στην Υεμένη.

Η αυξανόμενη ισχύς της έχει όμως προκαλέσει και εντάσεις στην περιοχή, προκαλώντας την ανησυχία του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, περιφερειακής αντιπάλου του Ιράν.

Το Ισραήλ φοβάται ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα διατηρήσουν μόνιμες θέσεις στη Συρία και έχει ζητήσει να αναληφθεί δράση εναντίον της «ιρανικής επιθετικότητας». Με τη Χεζμπολάχ πιο ισχυρή από ποτέ, ένας πόλεμος με το Ισραήλ θεωρείται από πολλούς αναπόφευκτος, στο άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον.

Πηγή: AMN / Eastern Herald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου