Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Χίο ξανά στην Τουρκία;


Η χαρακτηριστική φιγούρα της μητέρας με το μωρό που από τη Χίο βρέθηκαν... μυστηριωδώς πίσω στην Τουρκία 
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Χίο ξανά στην Τουρκία;
ΕΦ.ΣΥΝ.
Απτόητες συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις τουρκικές ακτές
● Νέο περιστατικό σημειώθηκε στη Χίο, όπου έφτασε βάρκα με 14 άτομα, τα οποία αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην Πάσπαργο, ανάμεσά τους και γυναίκα με μωρό! ● Αυτόπτες μάρτυρες εγγυώνται την εγκυρότητα της είδησης.

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη σκοτεινή δράση που έχουν αναπτύξει το Λιμενικό και ίσως και άλλες ένστολες υπηρεσίες του κράτους, ακόμα ένα περιστατικό έλαβε χώρα, στη Χίο αυτή τη φορά.

Το πρωί της Πέμπτης 30/4 ομάδα προσφύγων αποτελούμενη από 14 άτομα, δέκα Σομαλούς και τέσσερις Σύρους, κατέφθασε γύρω στις 8.30 στην παραλία Μονολιά με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έγιναν μάρτυρες του γεγονότος, με έναν από αυτούς να φωτογραφίζει τους πρόσφυγες λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποβίβασή τους στην ακτή.

«Αμέσως μόλις τους αντιλήφθηκα, ειδοποίησα γνωστούς και φίλους που εργάζονται σε ΜΚΟ, ώστε να προσέλθουν στην παραλία και να φροντίσουν τους πρόσφυγες. Αυτοί όμως μου είπαν ότι δεν εργάζονται πλέον και ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αρχές, που θα φρόντιζαν για την υποδοχή τους και τη μεταφορά τους. Τότε τηλεφώνησα σε ακόμα μία φίλη που με τη σειρά της ειδοποίησε το Λιμενικό, το οποίο μετά από λίγο έφτασε στην παραλία» λέει ο Α., αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Οπως μάλιστα τονίζει, συνομίλησε με έναν από τους πρόσφυγες που βρισκόταν στο σημείο μαζί με ακόμα έναν άντρα και μια νεαρή κοπέλα που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό και οι οποίοι ήταν οι μόνοι που είχαν καταγωγή εκτός Αφρικής.

Δυστυχώς με το κινητό του παλαιάς τεχνολογίας το μόνο που κατάφερε να απεικονίσει είναι κάποιες θολές φιγούρες και αυτές από απόσταση, ωστόσο οι μαρτυρίες βεβαιώνουν το περιστατικό, αφού σύμφωνα με το τοπικό σάιτ «Αστραπάρης», που αποκάλυψε την υπόθεση τη Δευτέρα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα είδαν με τα μάτια τους την αποβίβαση των προσφύγων.

Λίγο νωρίτερα ακόμα μία ιστοσελίδα είχε ανεβάσει τη σχετική είδηση της άφιξης προσφύγων, εξασφαλίζοντας και μια φωτογραφία της φουσκωτής βάρκας που, άγνωστο για ποιο λόγο, την «κατέβασε» λίγο αργότερα. Ωστόσο ένα πανελλαδικής αλλά μικρής εμβέλειας σάιτ πρόλαβε να την αναδημοσιεύσει. Από την πλευρά του ο «Αστραπάρης» συνέχισε το ρεπορτάζ και απευθυνόμενος στις αρμόδιες αρχές εισέπραξε την άρνησή τους ότι είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό.

Η αλήθεια βέβαια αποκαλύφθηκε ξανά μέσω Τουρκίας, όταν το τηλεοπτικό δίκτυο SZG TV δημοσίευσε βίντεο από ομάδα Τούρκων λιμενικών οι οποίοι εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους πρόσφυγες στην τούρκικη βραχονησίδα Πάσπαργο (Bogaz) στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα την Πρωτομαγιά το πρωί.

Στο βίντεο, που αναδημοσίευσε και η efsyn.gr, φαίνεται καθαρά η χαρακτηριστική φιγούρα της γυναίκας με το παιδί. Σύμφωνα, δε, με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνομίλησε με τους συνοδούς της, «πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Την αναγνωρίζω χωρίς καμία αμφιβολία!» έσπευσε να διευκρινίσει χθες στην «Εφ.Συν.» και αφού είχε δει το σχετικό βίντεο.


Οσο για το Λιμεναρχείο Χίου, απέδωσε την παρουσία της βάρκας στην ακτή του νησιού σε εγκατάλειψη σκάφους μετά από επιχείρηση των τουρκικών αρχών, όπως αναμεταδίδει το astraparis.gr, ενώ την παρουσία αντρών του Σώματος στην περιοχή τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι δεκαπέντε άτομα, δεκατρείς αλλοδαποί και δύο Ελληνες, επιχείρησαν πλιάτσικο στο σκάφος και προσήχθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι στη συνέχεια, αφού δεν προέκυψαν κατηγορίες εις βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου