Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης


AP Photo / Panagiotis Balaskas
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
Υιοθετώντας ένα επιχείρημα από τα άδυτα της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, πως «δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι στους Ελληνες», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε κυνικά την άρνηση ένταξης στους 11.000 πρόσφυγες που βρίσκονται υπό έξωση από σπίτια και δομές.
«Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι υπάρχει μια δυσκολία» αναγκάστηκε να παραδεχτεί χτες στο MEGA ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις για τη σταδιακή έξωση 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας. «Καλώς διαμαρτύρονται κάποιοι ότι μπορεί να υπάρξει μια πίεση από τις υποχωρήσεις», αναγνώρισε ο ίδιος.

Αλλά αμέσως μετά κατέφυγε στη γνωστή, ξενοφοβικής έμπνευσης, ανοίκεια σύγκριση: «Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Ελληνες πολίτες. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή», σημείωσε.

EUROKINISSI

Είναι βέβαια μια επιλογή που παραβλέπει συνειδητά ότι οι πρόσφυγες έχουν τελείως διαφορετική αφετηρία από τους Ελληνες: δεν γνωρίζουν ελληνικά, δεν έχουν το στοιχειώδες κοινωνικό δίκτυο και γνώση που θα τους επέτρεπε πρόσβαση σε στέγη και εργασία, ενώ η ένταξή τους στην κοινωνική πρόνοια ή στον ΟΑΕΔ σκοντάφτει σε ιδιαίτερα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως και στην ξενοφοβία στην οποία έχουν εκπαιδεύσει συστηματικά την ελληνική κοινωνία ο κύριος Μηταράκης και άλλοι υπουργοί.

Αυτά τα προβλήματα θα προσπαθούσε να τα αντιπαρέλθει η έγκαιρη προετοιμασία της ένταξης. Αλλά τόσους μήνες απέφευγε συστηματικά το υπουργείο την οποιαδήποτε αναφορά στην ένταξη. Τη θυμήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να πιέσει για την έξωση των προσφύγων, ώστε να μεταφερθούν στη θέση τους όσοι ζητούν άσυλο από τις υπερσυνωστισμένες δομές των νησιών.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται προκλητικά υποχωρητική στις αντιδράσεις ξενοφοβικών ομάδων που σαμποτάρουν τη δημιουργία νέων θέσεων, αδυνατεί να υποβάλει έγκαιρα αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτιμά να ξοδέψει μέρος των περίπου 350 εκατομμυρίων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λόγω του Εβρου στην αγορά τεράστιας ποσότητας αστυνομικού εξοπλισμού - ασπίδες, κράνη, χημικά κ.λπ. Παρεμπιπτόντως, ξέχασε το άλλο ιδεοληπτικό επιχείρημα ότι δεν προχωρά στη μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά γιατί δεν θα μπορούσε να τους απελάσει στην Τουρκία.
«Να πάτε αλλού»

Εκανε και κάτι άλλο πονηρό η κυβέρνηση. Ανακοίνωσε ότι διευκολύνει γραφειοκρατικά και επιταχύνει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ηδη λειτουργεί ειδικό γραφείο επίδοσης στην Υπηρεσία Ασύλου.

«Οι πρόσφυγες φυσικά θα μπορούν να μετακινηθούν και στην επικράτεια, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, όταν θα λάβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εκλεισε έτσι το μάτι στους απεγνωσμένους πρόσφυγες, προτρέποντάς τους εμμέσως να αναζητήσουν σε άλλες χώρες την ένταξη, αφού εδώ δεν μπορούν. Του διέφυγε βέβαια ότι οι πρόσφυγες μπορούν για πέντε χρόνια να ταξιδέψουν για τουριστικούς λόγους στην Ευρώπη, μέχρι τρεις μήνες κάθε φορά, όχι όμως για να εγκατασταθούν και να δουλέψουν.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση αυτού του αριθμού των ανθρώπων που φεύγουν από τις δομές» σημείωσε ο κύριος Πέτσας. Είναι αμφίβολο ότι αυτή η γενικόλογη διατύπωση καθησυχάζει τους χιλιάδες πρόσφυγες που αγωνιούν και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Δεκάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας, με πλακάτ και συνθήματα «Καμία έξωση – σπίτια σε όλους-ες», ανταποκρινόμενοι σε έκκληση συλλογικοτήτων αλληλεγγύης.

«Η κυβέρνηση θέτει από σήμερα σε λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα» σημειώνουν οι τομείς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ενταξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μιλώντας για γκετοποίηση προσφύγων και υποβάθμιση περιοχών που «εκτρέφει το “αυγό του φιδιού”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου