Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

1974: φρικτά Βασανιστήρια και Εγκλήματα από Ακροδεξιούς της ΕΟΚΑ Β εν αναμονή της Τουρκικής Εισβολής

‘Τους λιάνισαν τα κόκκαλα..τους κακοποίησαν άγρια μέχρι θανάτου..τα δόντια τους τα είχαν βγάλει..τα νύχια τους τα είχαν βγάλει..τα μάτια τους τα είχαν βγάλει..μέχρι και τα αυτιά τους τα είχαν κόψει..’
Ανδρέας Κέστας 20 ετών, μέλος του Εφεδρικού, από τη Λεμεσό..
Χαράλαμπος Κυρίλλου 19 ετών, μέλος του Εφεδρικού, από τη Χλώρακα..
Νίκος Σολωμού 21 ετών, μέλος του Εφεδρικού, από τον Παχύαμμο..
Φίλιππος Κρητιώτης 20 ετών, εθνοφρουρός, από τον Στατό-Αγ.Φώτιο..
Η δολοφονία τους στις 16 Ιουλίου 1974 από Εοκαβητατζήδες, είναι ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο..
Οι Κυρίλλου και Σολωμού, έλαβαν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης του Μακαρίου μετά την εκδήλωση του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ στις 15 Ιουλίου και τον συνόδευσαν μέχρι και την Πάφο.
Στη συνέχεια, ήρθαν στη Λεμεσό για να ενισχύσουν την αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών και έλαβαν μέρος στις μάχες στη περιοχή του Δημόσιου Κήπου.
Συναντήθηκαν με τον Κέστα και τον Κρητιώτη, με τους οποίους έλαβαν μέρος στη μάχη του Αστυνομικού Σταθμού του Άη Γιάννη. 
Ο Κρητιώτης ήταν με άδεια από τη μονάδα του και είχε έρθει με τα λεωφορεία των δημοκρατικών αντιστασιακών από την Πάφο.
Με την εξασθένηση της αντίστασης , αποφάσισαν ότι δεν θα παραδωθούν και ότι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν.
Μπήκαν στην Τ/Κ συνοικία, όπου ένας Τουρκοκύπριος τους έδωσε πολιτικά ρούχα και φαγητό και στη συνέχεια προχώρησαν πεζοί, διαμέσω της Αλυκής Ακρωτηρίου και του αγροκτήματος της Μητρόπολης και έφτασαν στο Ακρωτήρι.
Στο τότε καφενείο, συνάντησαν ένα συγχωριανό του Κρητιώτη από τον Στατό, ο οποίος ήταν νυμφευμένος στο χωριό, τον Δημήτρη Φιλίππου και πήγαν στο σπίτι του για να φάνε.. κάποιοι όμως τους είδαν και τους άκουσαν να λένε ότι ο Μακάριος ζει..
‘Ελάτε τζαι έσσιει 4 Παφιτούκια..’,άκουστηκε να λέει από τον τηλεφωνικό θάλαμο του χωριού, κάποιος χωριανός.. 
Ενώ είχαν κάτσει στο τραπέζι και ετοιμάζονταν να φάνε, πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β’,οπλισμένοι με αυτόματα, μπήκαν στο σπίτι και τους συνέλαβαν.. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Νίκος Σολωμού προσπάθησε να διαφύγει τρέχωντας..οι Εοκαβητατζήδες άνοιξαν πυρ εναντίον του..από τα πυρά σκοτώθηκε η ηλικιωμένη Ολυμπιάδα Σταύρου Νεοφύτου..
Τους μετάφεραν με τα λαντ ρόβερ στο δημοτικό σχολείο του χωριού, όπου και τους κακοποίησαν βάναυσα..
Στη συνέχεια τους μετάφεραν σε μια περιοχή μεταξύ Κολοσσίου και Πολεμιδιών, όπου τους βασάνισαν μέχρι θανάτου..
Όσοι δεν πέθαναν από τα βασανιστήρια, τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.. 
Οι εκθέσεις των ιατροδικαστών είναι συγκλονιστικές για τα ευρήματα τους..
Τα λόγια με τα οποία ξεκίνησα το κείμενο μου, είναι η μαρτυρία του πάτερ Νικόλα Χρίστου, αδελφότεκνου του Σολωμού, στην έρευνα-ντοκυμαντέρ της Σούλλας Χατζηκυριάκου στο ΡΙΚ για τους 4 ήρωες, το 2011 με τίτλο ‘Χρόνια Μετά’.
Τα άψυχα σώματα των 4 νέων, εντόπισε ένας Τουρκοκύπριος βοσκός, ο οποίος πήγε σε ένα καφενείο στα Πολεμίδια και είπε στους θαμώνες ότι μες στην ‘ποταμοσιά’, είχε 4 πτώματα σε πολύ άσχημη κατάσταση..
Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού και πετάχθησαν μέσα σε μια αίθουσα μαζί με δεκάδες άλλα πτώματα..
Στο ντοκυμαντέρ (στο 19ο λεπτό), μπορείτε να ακούσετε την μαρτυρία του στελέχους της ΕΟΚΑ Β’ Ναπολέων (Ναπολή) Χριστοφή, για τα πτώματα των 4 ηρώων και τη κατάσταση που βρίσκοντο, στο νεκροτομείο..
‘ήταν ούλλοι κακοποιημένοι..άγρια κακοποιημένοι..τολμώ να αναφέρω για την ιστορία, ότι είδα τζαι κορμιά με κομμένες τες κκελλέες..τζαι δημμένες τες κκελλέες πάνω στα κορμιά τους..’
Οι 4 νέοι, τάφηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Αγ. Νικολάου..
Μετά ξεκίνησε το δράμα των δικών τους ανθρώπων..να μάθουν αρχικά τι έγιναν..ζουν ή πέθαναν.. και ακολούθως να εντοπιστεί ο τάφος τους και να ταυτοποιηθούν τα οστά τους.. για να τους θάψουν όπως τους αρμόζει και να ηρεμήσει η ψυχή τους..
‘Εγύριζα δυο μήνες για να μάθω για το παιδί μου και τελικά ανακάλυψα τον τάφο του στο κοιμητήριο του Αγ. Νικολαόυ στη Λεμεσό..Στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού, μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες νεκρών..σε μια από αυτές είδα το πρόσωπο του γιου μου χωρις τα δόντια του..το πρόσωπο του ήταν γαζωμένο με σφαίρες....εφαίνετουν ξεκάθαρα ότι υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια προτού τον εκτελέσουν..’ λόγια του πατέρα του Νίκου Σολωμού, Χρίστου..
Οι δολοφόνοι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών των ηρώων στο ντοκυμαντέρ, είναι γνωστοί..ποτέ δεν τιμωρήθηκαν..ποτέ δεν μετανόησαν για το φρικτό έγκλημα τους..
Η ιστορία του Κρητιώτη, του Κέστα, του Σολωμού και του Κυρίλλου, των ηρώων της Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό βιβλίο.. 
Το αίμα τους, θα στοιχειώνει πάντα τούντο τόπο..






ΑΠΌ ΤΟ FB του C.C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου