Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» είσοδο της Κίνας στη Μέση Ανατολή μέσω του Ιράν


Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε μια νέα επίθεση εναντίον της Κίνας και του Ιράν, κατηγορώντας τις δύο δυνάμεις ότι αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή, ενώ χαρακτήρισε το Ιράν ως τον μεγαλύτερο χορηγό της τρομοκρατίας στον κόσμο.
Ο λογαριασμός του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Twitter ανέφερε ότι ο Πομπέο δήλωσε πως η είσοδος της Κίνας στο Ιράν θα καταστρέψει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας ότι η ευκαιρία της Τεχεράνης να αποκτήσει όπλα και χρήματα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιοχή.




Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif διαβεβαίωσε, τον περασμένο μήνα, ότι η χώρα του δεν θα παραχωρήσει στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου το δικαίωμα να επωφεληθεί αποκλειστικά από οποιοδήποτε μέρος του ιρανικού εδάφους. Κι αυτό μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις λεπτομέρειες του εγγράφου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου, το οποίο αφήνει την υπόνοια για δυνατότητα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της Κίνας στο Ιράν.

Οι αναφορές στον Τύπο έθιγαν τους όρους της συμφωνίας -που φέρεται να διέρρευσε- μεταξύ του Ιράν και της Κίνας, στους οποίους περιλαμβάνεται η παροχή νησιών και στρατιωτικών και αεροπορικών βάσεων στην Κίνα με αντάλλαγμα επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του στρατιωτικού τομέα, καθώς και πληρωμές στην Τεχεράνη για την αγορά ιρανικού αργού πετρελαίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση με όλες τις πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις της επιχειρεί να απομονώσει το Ιράν στη γωνία και να το εμποδίσει να αποκτήσει προηγμένα όπλα, ιδίως πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους, μέσω της επιβολής ευρείας κλίμακας κυρώσεων.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε εξέχοντες αξιωματούχους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Τώρα εργάζονται για την επέκταση του εμπάργκο όπλων -που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο- κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποδίδοντας στο Ιράν την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και την κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών.

Στο Ιράν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Οι περιορισμοί άρθηκαν εν μέρει μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2015. Ωστόσο, η απαγόρευση προμήθειας επιθετικών όπλων παραμένει σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: almasdarnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου