Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας πέταξε στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, σε μία διπλωματική προσπάθεια για εκεχειρία στον πόλεμο εναντίον του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, τα εχθρικά στρατεύματα βρισκόταν ήδη 65 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο τους. Ισραήλ και Τουρκία τους είχαν «ανοίξει» το δρόμο.
Αυτή η ταχεία πρόοδος των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η κατάπαυση του πυρός – η τρίτη απόπειρα για ανακωχή από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ένα μήνα πριν – κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες.
Υποστηριζόμενος από πολύ ανώτερο στρατιωτικό εξοπλισμό και ένα πανίσχυρο στόλο ισραηλινών και τουρκικών drones, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταλαμβάνοντας τμήματα γης που κατείχαν προηγουμένως οι δυνάμεις της Αρμενίας και του αυτόνομου στρατού.
«Ναι, ο εχθρός σημείωσε ορισμένες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και έχει πλησιάσει τα [νότια] σύνορα της Αρμενίας, αλλά η κατάσταση βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Άρτσουν Χοβανισιάν.
Οι στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν την τελευταία δεκαετία ανήλθαν σε 24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης. Η Αρμενία ξόδεψε 4,7 δισ. δολάρια σε αμυντικούς εξοπλισμούς την ίδια περίοδο.
Αν και στο έδαφος η ισορροπία δυνάμεων δεν είναι τόσο μεγάλη ανάμεσα στις δύο χώρες, στον αέρα η κατάσταση αλλάζει. Για το Αζερμπαϊτζάν τα τουρκικά drones σημειώνουν τη μία νίκη μετά την άλλη. Δεκάδες TB2 από την Baykar, μια αμυντική εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Selcuk Bayraktar και την οικογένειά του, σκεπάζουν τα αρμενικά τεθωρακισμένα.
Αλλά και το Ισραήλ, μεγάλος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται έμμεσα εμπλεκόμενο στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε σημείο που να θέτει σε κίνδυνο τις διαφαινόμενες σχέσεις με την Αρμενία. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ, το εβραϊκό κράτος δεν δείχνει έτοιμο να αποποιηθεί την εμπορική του σχέση με το Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστός πελάτης του «Made in Israël». Το 2016, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είχε ήδη αγοράσει αντί 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,1 δισεκ. ευρώ) αμυντικό υλικό από το Ισραήλ.
Υπάρχει ελπίδα για την Αρμενία; «Η ύπαρξη στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας δεν εξασφαλίζει και τη σωστή χρήση του», ισχυρίζονται οι ειδικοί. «Δεδομένων των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, είναι προφανές ότι έχουν λάβει σημαντική βοήθεια από την Τουρκία, ακόμη και στο θεωρητικό επίπεδο».
Πηγή: FT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου