Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΟΗΕ: Στην απόλυτη φτώχεια θα βρεθούν 32 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω κορονοϊού

Χάρτης του ΟΗΕ με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη / Πηγή: ΟΗΕ
Στην απόλυτη φτώχεια θα βρεθούν 32 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα χειροτερέψουν τη φτώχεια στις 47 υπανάπτυκτες χώρες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ΟΗΕ, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) του Οργανισμού, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στην «Έκθεση για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες» (Least Developed Countries – LDC) για το 2020 της UNCTAD προβλέπει ότι η πτώση του εισοδήματος, η αύξηση της ανεργίας και η αύξηση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς θα οδηγήσει περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια στις 47 χώρες που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «λιγότερο ανεπτυγμένες».
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Steve Knutson

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σαρωτικές. Οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης έχουν αναπροσαρμοστεί στο -0,4% για το 12μηνο Οκτώβρης 2019 – Οκτώβρης 2020 κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 2,6% το 2020.

«Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σήμερα περνούν τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 30 χρόνων», δηλώνει οMukhisa Kituyi, γενικός γραμματέας της UNCTAD. «Το ήδη χαμηλό επίπεδο διαβίωσης πέφτει κατακόρυφα και τα υψηλά επίπεδα φτώχειας ανεβαίνουν παραπάνω, αντιστρέφοντας την αργή πρόοδο η οποία είχε επιτευχθεί πριν την πανδημία. Η πρόοδος που είχε σημειωθεί σε θέματα όπως η διατροφή, η υγεία και η εκπαίδευση, καταστρέφεται από την επέλαση της πανδημίας», αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσης.

Η κατάσταση στις χώρες αυτές θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η μείωση της ζήτησης των αγορών θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία αυτών των χωρών, καθώς βασίζονται κυρίως σε εξαγωγές είτε συγκεκριμένων προϊόντων όπως ενδύματα ή ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή άλλων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε ανεργία πολλούς εργάτες που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση της οικονομίας τους.
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στη Ρώμη, Ιταλία / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: John Moeses Bauan

Στην έκθεση προβλέπεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1,57 ευρώ την μέρα, που αποτελεί το επίσημο όριο της απόλυτης φτώχειας, θα αυξηθεί κατά 35,2%, προσθέτοντας άλλα 32 εκατομμύρια ανθρώπους στο φάσμα της απόλυτης φτώχειας.

Η αύξηση της φτώχειας στις 47 υπανάπτυκτες χώρες θα συμπαρασύρει τον γενικό δείκτη της φτώχειας, αλλά και άλλους δείχτες, όπως της πρόσβασης στην Υγεία και την Παιδεία, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχει πρόσβαση σε φαγητό, ενώ εκατομμύρια παιδιά δεν θα πηγαίνουν σχολείο, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου