Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

NORD STREAM 2: Gazprom και ευρωπαϊκά μονοπώλια προχώρησαν στη χρηματοδότηση σχεδόν ολόκληρης της κατασκευής


Φώτο Αρχείου / Χάρτης με τους παράλληλους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 μεταφοράς φυσικού αερίου απευθείας από Ρωσία σε Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας / Πηγή: TWITTER
Μετά την προσωρινή αναστολή και την επιβράδυνση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ο όμιλος «Gazprom» και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που συμμετέχουν στο έργο, προχώρησαν στη χρηματοδότηση σχεδόν ολόκληρης της κατασκευής, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση της «Nord Stream 2 AG» (εταιρεία διαχείρισης του αγωγού).

«Ο αγωγός “Nord Stream 2” υποστηρίζεται με χρηματοδότηση σε πλήρη εμβέλεια και διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια και οικονομική υποστήριξη για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου. Σχεδόν το 100% των απαιτούμενων κεφαλαίων έχουν ήδη παρασχεθεί από τους μετόχους και τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές», αναφέρει η εταιρεία.

Ο «Nord Stream 2» προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγών με συνολική μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη βόρεια Γερμανία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 94% της κατασκευής του, η οποία είχε ανασταλεί στα τέλη του 2019 όταν η ελβετική εταιρεία τοποθέτησης σωλήνων «Allseas» σταμάτησε να συμμετέχει λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ.

Χτες ανακοινώθηκε πως ρωσικό εφοδιαστικό πλοίο, που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση αγωγών κατά την ολοκλήρωση του αγωγού, έφυγε από το λιμάνι του Καλίνινγκραντ και μπήκε στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την εταιρεία η κατασκευή του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με ένα χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας των κυρώσεων.

Με πληροφορίες από Ναυτικά Χρονικά
ΠΗΓΗ ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου