Μπορεί οι τόνοι μεταξύ των αστικών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας να ανεβαίνουν καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και τα Ενεργειακά Κοιτάσματα...
Αλλά η διεξαγωγή των Νατοϊκών ασκήσεων δίνει τη δυνατότητα ποικίλων συμπερασμάτων.
Καταρχήν, ο βασικός εχθρός του ΝΑΤΟ που συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις είναι η Ρωσία.
Ο βασικός λόγος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, η παροχή Ασφάλειας στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Επίσης, ο έλεγχος των θαλάσσιων εμπορικών και ενεργειακών ροών καθώς αυξάνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας.
Τέλος, το ΝΑΤΟ διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης, πολύ αρνητικό για τους λαούς και του δίνει τη μορφή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Αυτούς τους στόχους επομένως εξυπηρετεί η επιχείριση «Sea Guardian»
Διαβάζουμε στην σχετική αρθρογραφία:
Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε σήμερα τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες που πραγματοποίησε από τις 26 Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επικεφαλής της επιχείρησης «Sea Guardian», δρώντας σε στενή συνεργασία με μονάδες και του τουρκικού Ναυτικού.
Στη δύναμη συμμετείχαν το βουλγαρικό «Smeli» και το βρετανικό «Trent», με ταυτόχρονη υποστήριξη υποβρυχίων από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.
ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ!
Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) η «Sea Guardian» «παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για το ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης στη θάλασσα», μεταξύ άλλων και με την στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής εκτός ΝΑΤΟ.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο τα πλοία «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «Smeli» πραγματοποίησαν εκπαίδευση με τα πλοία του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού «Lahav» και «Romah», για την «ανάπτυξη θαλάσσιας ιατρικής υποστήριξης» στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση, με το σενάριο της άσκησης να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως έρευνα και διάσωση (SAR), και μεταφορά με ελικόπτερα τραυματισμένου προσωπικού σε ισραηλινό νοσοκομείο, ενώ η «αλληλεπίδραση» μεταξύ ΝΑΤΟικών και ισραηλινών μονάδων συνεχίστηκε με επίσκεψη στο λιμάνι της Χάιφα και νέες περιπολίες κατόπιν στη Μεσόγειο.
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΑΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Οπως τόνιζε o διοικητής της MARCOM, αντιναύαρχος Κeith Blount, «Το Ισραήλ έχει υπάρξει σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και ενεργό μέλος του επονομαζόμενου “Μεσογειακού Διαλόγου” του ΝΑΤΟ».
Άλλωστε πριν η αρμάδα καταπλεύσει στο Ισραήλ, είχε δέσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, άλλη μια χώρα επίσης μέλος του λεγόμενου «Μεσογειακού Διαλόγου» του ΝΑΤΟ, ο οποίος, όπως τονίζεται από τη MARCOM «βασίζεται πάνω σε 2 πυλώνες, του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου