Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Στροφή Μπάιντεν στην πολιτική για τους Παλαιστίνιους

Αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Παλαιστίνη σε σχέση σε το τι άφησε πίσω του ο Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και διέκοψε προγράμματα βοήθειας, έχει στα σχέδια της η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.
Ο υπηρεσιακός πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μάιλς, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν εκ νέου τις παλαιστινιακές διπλωματικές αποστολές και να αποκαταστήσουν την αμερικανική συνδρομή προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Μάιλς πρόσθεσε ότι η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αποκαταστήσει τα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ στους Παλαιστινίους, που είχαν τεθεί σε αναστολή από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον.

Η πολιτική του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή «θα είναι η υποστήριξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης δύο κρατών, στην οποία το Ισραήλ ζει με ειρήνη και ασφάλεια, παράλληλα με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Μάιλς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί και ότι η διπλωματική πρόοδος απαιτεί αμοιβαία συναίνεση και συνεργασία. Σημείωσε επίσης ότι για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών, τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες - συμπεριλαμβανομένης της «ισραηλινής δραστηριότητας εποικισμών στη Δυτική Όχθη και σχεδίων προσάρτησης, κατεδάφισης, υποκίνησης βίας και αποζημίωσης ατόμων που φυλακίστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες».

Υπό τη διακυβέρνηση του Τραμπ, η Ουάσινγκτον μείωσε κατά περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια την ετήσια χρηματοδότηση για την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να μην λαμβάνουν πλέον επισιτιστική βοήθεια ή βασικές υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ.

«Δεν κάνουμε αυτά τα βήματα υπέρ της παλαιστινιακής ηγεσίας» δήλωσε ο Μάιλς. «Η βοήθεια των ΗΠΑ ωφελεί εκατομμύρια απλούς Παλαιστινίους και βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος που ωφελεί τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους Ισραηλινούς»
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου