Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Αμερικανικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Ο Πομπέο υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα έχει νέα βάση στο Ιράν

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
Ακόμα ένα πυροτέχνημα από την απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που οχτώ ημέρες προτού παραδώσει τη σκυτάλη επιχειρεί να βάλει «μπουρλότο» τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή.
Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Αλ Κάιντα είχε δημιουργήσει μια νέα έδρα στο Ιράν.

Τον Νοέμβριο, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι ο Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι, φερόμενος ως ένας από τους εγκεφάλους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων του 1998 εναντίον δύο πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αφρική, σκοτώθηκε τον Αύγουστο από πυρά πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σε επιχείρηση για λογαριασμό της Ουάσινγκτον στο Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας «τρομοκράτης της Αλ Κάιντα» στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο National Press Club στην Ουάσιγκτον, ο Πομπέο είπε ότι για πρώτη φορά ανακοινώνει δημοσίως ότι ο αλ-Μάσρι πέθανε στις 7 Αυγούστου του 2020.

Είπε μάλιστα ότι η παρουσία του στο Ιράν δεν αποτέλεσε έκπληξη και πρόσθεσε: «Η παρουσία του Αλ-Μάσρι στο Ιράν δείχνει γιατί είμαστε εδώ σήμερα ... Η Αλ Κάιντα έχει μια νέα έδρα: είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

«Η κυβέρνηση Τραμπ αναγνωρίζει ότι το ιρανικό καθεστώς είναι μια ομάδα ριζοσπαστικών ιδεολόγων που φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική» από το 1979», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

The Trump Administration recognizes the Iranian regime is a group of radical ideologues who have been chanting “Death to America” since 1979. pic.twitter.com/NTKLMHSBI3— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 12, 2021

Επίσης σχολίασε ότι ότι «έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε ένα μονόκερο» παρά ένα μετριοπαθή μέσα στο ιρανικό καθεστώς που θα «εξομαλύνει τις σχέσεις».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τζαβέντ Ζαρίφ έκανε μάλιστα συσχέτιση με τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ να επαναφέρει την Κούβα στη λίστα με τις χώρες που κατά τις ΗΠΑ στηρίζουν την τρομοκρατία. 

«Κανείς δεν ξεγελιέται. Όλοι οι τρομοκράτες της 11/9 προέρχονται από τους αγαπημένους προορισμούς του υπουργού Πομπέο στη Μέση Ανατολή. ΚΑΝΕΙΣ από το Ιράν», τονίζει στο σχόλιο του και σημειώνει δηκτικά για τον Τραμπ ότι «τελειώνει με θλιβερό τρόπο την καταστροφική καριέρα του με πιο φρέσκα ψέματα».

From designating Cuba to fictitious Iran "declassifications” and AQ claims, Mr. “we lie, cheat, steal" is pathetically ending his disastrous career with more warmongering lies.

No one is fooled. All 9/11 terrorists came from @SecPompeo's favorite ME destinations; NONE from Iran.— Javad Zarif (@JZarif) January 12, 2021
Ανησυχία στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινές πηγές από το υπουργείο Άμυνας δήλωσαν στην Haaretz ότι υπάρχει συνεχής επαφή τις τελευταίες ημέρες με το Πεντάγωνο και την ανώτερη διοίκηση του αμερικανικού στρατού. 

Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν στο Ιράν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και ότι παρά τις ευαίσθητες πολιτικές συνθήκες στην Ουάσινγκτον, δεν είναι εύλογο η ασταθής συμπεριφορά του Ντόντλαντ Τραμπ να εξελιχθεί σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή. 

Τονίζουν επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει επίθεση κατά του Ιράν σε ευρεία κλίμακα κατά την τρέχουσα περίοδο και ότι η βασική ανησυχία είναι το ενδεχόμενο μιας σειράς αμοιβαίων παρεξηγήσεων που θα οδηγήσουν σε ανάφλεξη, κυρίως λόγω του φόβου του Ιράν για ένα απροσδόκητο βήμα εκ μέρους του Τραμπ.

Ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει αρκετά βομβαρδιστικά B-52 που μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου από τις βάσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχουν μετακινήσει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, προφανώς για αποτρεπτικούς σκοπούς.

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής τις τελευταίες ημέρες, έχουν αναπτύξει συστήματα πυραύλων Patriot, ενώ εξαιρετικά μεγάλη παρουσία μαχητικών αεροπλάνων έχει παρατηρηθεί στον ουρανό πάνω από τη χώρα, σε όλους τους τομείς και σε μεγάλο μέρος της ημέρας.
Ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες

Ο Μάικ Πομπέο ακύρωσε το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είχε προγραμματιστεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα με σταθμό του στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής.

Επισήμως ο Πομπέο αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να διευκολύνει την "ομαλή μετάβαση" με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ακυρώνουμε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ο Πομπέο αναμενόταν αύριο, Τετάρτη βράδυ, στις Βρυξέλλες όπου θα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε η Συμμαχία. Συνάντηση εργασίας είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη το πρωί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές, σύμφωνα με επίσημη βελγική πηγή.

Ένας σταθμός στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είχε προγραμματιστεί επίσης, αλλά ακυρώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες του Ζαν Άσελμπορν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα New York Times.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου