Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές

Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές 
Τις τελευταίες ημέρες προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. 
Αυτό το ειδικά εκπαιδευμένο σώμα που δεν θα οπλοφορεί αλλά θα λογοδοτεί στην αστυνομία, θα τοποθετηθεί αρχικά στα 5 ιδρύματα που θεωρούνται "εστίες ανομίας": στην πανεπιστημιούπολη και στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Η παραβατικότητα που επικαλούνται ως λόγο για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν αφορά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο εντός των ιδρυμάτων που υποτίθεται υπήρχε "ασυλία". Άλλωστε τα πανεπιστήμια δεν είναι γυάλα αποκομμένη απ' τα προβλήματα της υπόλοιπης κοινωνίας. Με την πανεπιστημιακή αστυνομία θέλουν να τελειώνουν με τον βραχνά του φοιτητικού κινήματος, βάζοντας ταφόπλακα και στον άσυλο λαϊκών αγώνων. Θέλουν πανεπιστήμια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της αγορές που δεν θα διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία και η κερδοφορία τους θα συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Χθες ανακοινώθηκε ότι μέρος του κόστους της λειτουργίας του καινούργιου εγχειρήματος των δύο υπουργείων, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, θα πληρώνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ)!
Είναι πραγματικά εξοργιστική η πρόθεση της κυβέρνησης να στερήσει τους ελάχιστους πόρους που προορίζονται για την έρευνα προκειμένου να στελεχώσει το εν λόγω αστυνομικό σώμα, πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με ένα υποστελεχωμένο σύστημα υγείας.
Το υπουργείο δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη βίαιη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009 μέχρι το 2014», υποστηρίζοντας πως «τη διετία 2015 - 16 σταμάτησε τη συνεχή μείωση και στον προϋπολογισμό του 2017 αύξησε τις πιστώσεις κατά 6,5%, δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσλαμβάνει αστυνομικούς, για τα υποστελεχωμένα και με ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό ιδρύματα, με τους σχεδόν μηδενικούς προϋπολογισμούς για την σίτιση και την στέγαση των φοιτητών.
Εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και την παιδεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου