Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Οι επιθετικές και επεκτατικές βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου: συνέντευξη στο militaire.gr του Η. Κονοφάγου, στελέχους στα ΕΛ.ΠΕ.-ΤΟΤΑL

Ποιος θα είναι στ’ αλήθεια ο νέος Ελληνικός Στρατός; 
Ποια θα είναι η φύση ή το DNA των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα μας τη νέα εποχή που ήδη διανύουμε και ήδη διαδέχεται μια παλαιότερη; Ετοιμάζεται πράγματι μια σημαντική αλλαγή στον ρόλο και τον χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ελληνικού Κράτους και αν ναι ποια θα είναι αυτή ή πως μπορεί να αναγνωστεί από την σκοπιά διασφάλισης των λαϊκών συμφερόντων και της ειρήνης για τους λαούς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι ιστορικού χαρακτήρα, ανοιχτού τέλους και επανέρχονται κατά καιρούς. Οφείλουμε ωστόσο με αφορμή νέες, συγκεκριμένες εξελίξεις να τα ξαναπροσεγγίσουμε. 
Οφείλουμε να προσεγγίσουμε από θέση αντισυστημική και φιλειρηνική τι θα σημάνουν όλοι αυτοί οι επικείμενοι εξοπλισμοί και οι επερχόμενες αναδιαρθρώσεις. 
Ποιος μπορεί να είναι ο νέος χαρακτήρας που θα επέχουν σε μια χώρα που επικαλείται εδώ και πολλά χρόνια από επίσημα χείλη ότι είναι αμυντική σε σχηματισμό, δόγματα και φιλοσοφία. 
Μια χώρα σαν την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι με γείτονα την επιθετική Τουρκία..

Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και Δίκτυο Σπάρτακος από τη θέση που μας αναλογεί στο ρόλο της συμβολής και της προώθησης του Αντιπολεμικού Αντιμιλιταριστικού και Διεθνιστικού κινήματος επιχειρούμε σε μια σειρά από μικρά άρθρα την υποστήριξη της θέσης ότι ο στρατός στην χώρα μας θα λάβει έναν πιο επιθετικό και πολεμοχαρή σχηματισμό, μερίδιο και προοπτική. Έναν σχηματισμό που θα παρεμβαίνει πολύ περισσότερο στο εξωτερικό μέσω εξειδικευμένων αποστολών αλλά και στο εσωτερικό μέσα από το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα δημιουργήσει με την ελληνική κοινωνία αλλά και την παρεμβολή σε σημαντικές ιστορικές στιγμές για την διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. 

Σε αυτό το δεύτερο κείμενο θα ασχοληθούμε με την συνέντευξη που έδωσε στις αρχές του Δεκέμβρη στην εκπομπή Militaire ο Η. Κονοφάγος. Πρόκειται για έναν γνωστό τεχνοκράτη – golden boy στον χώρο της αγοράς της ενέργειας. 
Ο συγκεκριμένος έχει διατελέσει στέλεχος σε πολλές μεγάλες εταιρείες του τομέα (Total, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.) και εκφράζει τα θέλω του εγχώριου κατασκευαστικού και ενεργειακού κεφαλαίου για εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα μας αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικών και δογμάτων που να τις αποθεώνουν και να τις τοποθετούν στο επίκεντρο της γεωπολιτικής του Ελληνικού κράτους.

Εάν αγνοούσαμε την ταυτότητα του παραπάνω ομιλητή θα πρόκυπτε εύλογα το ερώτημα τι θέλει ένας επιστήμονας - τεχνοκράτης σε μια εκπομπή όπως το militaire που ασχολείται με τον στρατό και τη γεωπολιτική ανάλυση από συντηρητική - συστημική εννοείται οπτική γωνία. 
Πολύ γρήγορα όμως ίδιος ο καλεσμένος μας λύνει τις απορίες. Εκφράζει από την αρχή της συνέντευξης τα παράπονα που έχει από την πολιτικές ελίτ του Ελληνικού κράτους τις οποίες θεωρεί δειλές και «λίγες» στο ζήτημα της διεκδίκησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονται πλησίον των θαλάσσιων συνόρων και αποτελούν «το μήλο της έριδος» με την Τουρκία. 
Ο ίδιος στη διάρκεια της συνέντευξής του απαιτεί υπαινίσσεται καθαρά ότι υπάρχει επιθυμία για έναν ισχυρό και εξοπλισμένο στρατό και ένα πολιτικό προσωπικό που θα ήταν πολύ πιο αποφασιστικό σε ζητήματα μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ, αδιάλλακτο σε χρονοτριβές και θέματα διαπραγμάτευσης ή και αντιπαραθέσεων με την γείτονα χώρα κλπ. 
Τα παραπάνω μοιάζουν το ιδανικό σενάριο προκειμένου να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί ένα πλήρως ανταγωνιστικό και ελκυστικό περιβάλλον για την παραμονή των εταιρειών - ενεργειακών κολοσσών που απογοητεύονται από την όποια κωλυσιεργία αλλά και για την προσέλκυση νέων για μαζικές εξορύξεις φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης και του Ιονίου πελάγους.

Τον διακαή πόθο του για τον νέο στρατό - ζητούμενο της ντόπιας και διεθνούς ολιγαρχίας που θα είναι στην πλήρη υπηρεσία των μεγάλων ενεργειακών ομίλων εκδηλώνει χωρίς ντροπή στο 3ο λεπτό λέγοντας ότι είχε γίνει πρόταση – πόρισμα, από επιτροπή στην οποία συμμετείχε, στην κυβέρνηση Σαμαρά να μην δοθούν χρήματα σε συντάξεις αλλά σε προτεραιότητα στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις προσλήψεις μισθοφόρων ώστε να προκύψει μαζί με νέο ενεργειακό επενδυτικό δόγμα περιβάλλον ασφάλειας για την έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων.

Τέλος στο 25ο λεπτό δείχνει να φθονεί τις επιθετικές πρωτοβουλίες του Τουρκικού κράτους που προασπίστηκε τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης του, όταν στα σύνορα Ελλάδας - Λιβύης όπου υπάρχει μεγάλο κοίτασμα, αυτό έσπευσε να συνάψει μνημόνιο συμφωνίας με την Αφρικανική χώρα και να ελέγξει τις πολίτικες εξελίξεις, εφ’ όσον ήταν καθαρό ότι εκεί ήταν τα συμφέροντά του. 
Υπαινισσόμενος ότι αυτό το πολιτικό και στρατηγικό θάρρος είναι ζηλευτό και λείπει από τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες δεν έχουν ανάλογο σθένος να κηρύξουν μονομερώς επέκταση των θαλασσίων συνόρων στα +12 ναυτικά μίλια, να ενοποιήσουν την ΑΟΖ με την Κύπρο, να κάνουν έρευνες, να προσελκύσουν επενδύσεις κ.α.

Το νέο στρατιωτικό, τεχνοκρατικό και επιστημονικό κατεστημένο της χώρας έχει εδώ και μερικά χρόνια σχηματιστεί και έχει πλήρη ομοφωνία. Ο ρόλος του είναι να επικοινωνεί και να πιέζει για ευθυγράμμιση του ελληνικού κράτους με μια νέα πιο αντιδραστική μορφή. Είναι στην ουσία η αγωνιώδης φωνή του καπιταλιστικού κόσμου για να εξαντληθούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν πριν τις αντιφάσεις του και να προκύψει ανάπτυξη σε αυτό το περιβάλλον των διεθνών ανταγωνισμών και συνεχόμενων κρίσεων. 
Το νέο κράτος πρέπει να διαθέτει δόγματα, πρακτικές, αντανακλαστικά τεχνογνωσία, προσωπικό, πολιτικούς φορείς, κοινοβουλευτικό και νομοθετικό πλαίσιο που να εξυπηρετούν ταχύτερα την ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο. 
Μα πάνω από όλα ζητούν για να ταυτιστούν με την έννοια της άμυνας / ασφάλειας για την καπιταλιστική ανάπτυξής έναν νέο στρατό και την συναίνεση της κοινωνίας. 
Τα παραπάνω σημαίνουν γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα, επιθετικά και επιτελικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και διεθνών αποστολών. Έρευνα από τα ελληνικά πανεπιστήμια με την εργασιακή εκμετάλλευση των φοιτητών για την ανάπτυξη της νέας εγχωρίας πολεμικής βιομηχανίας. Ακόμη ισοδυναμεί με νέα κοινωνικά συμβόλαια με τις προσλήψεις χιλιάδων νέων ως μισθοφόρων όλων των βαθμίδων της μόρφωσης και εκπαίδευσης ως λύση από την ανεργία. Ισοδυναμεί με νέες διακρατικές συμφωνίες και πολεμικούς άξονες με το Ισραήλ και την Γαλλία για ζητήματα συνεκπαίδευσης, ετοιμότας κ.α. την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στα νερά της Μεσογείου.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου