Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Να η Δημοκρατία Πρότυπο! Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο – Η αστυνομία ζητά να μείνει η Εθνοφρουρά στην Ουάσιγκτον άλλους δύο μήνες

Δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Ενισχυμένα είναι σήμερα 4 Μαρτίου τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας ότι μια οργάνωση σχεδίαζε να επιτεθεί στην έδρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ένδειξη των ανησυχιών που υπάρχουν ακόμη, δύο μήνες μετά την πολύνεκρη εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ  στο κτίριο.
Και όλα αυτά στην χώρα που προβάλλεται ως Πρότυπο Δημοκρατία και βυθίζει στο αίμα τους λαούς σε Αφρική και Μέση Ανατολή "εξάγοντας" την Δυτικού τύπου αστική Δημοκρατία.
Στο εσωτερικό της όμως οι συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου φέρνουν την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ξεφτιλίζοντας την Υπερδύναμη σε μια εποχή έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με τις φήμες εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η οργάνωση QAnon, περί «ορκωμοσίας» του ηττημένου πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Μαρτίου, επειδή μέχρι το 1933 αυτή ήταν η ημέρα που αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους οι νέοι πρόεδροι.

Μέλη της Εθνοφρουράς περιπολούσαν γύρω από το Καπιτώλιο, το οποίο προστατεύεται από τις 6 Ιανουαρίου από ψηλά κάγκελα –σε ορισμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί και συρματοπλέγματα. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η αστυνομική δύναμη που είναι αρμόδια για την προστασία του Καπιτωλίου ζήτησε από το Πεντάγωνο να παρατείνει για δύο μήνες την αποστολή της Εθνοφρουράς. Το αίτημα θα εξεταστεί από το υπουργείο ’Αμυνας αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εγκριθεί.

Στην Ουάσινγκτον έχουν αναπτυχθεί 5.200 μέλη της Εθνοφρουράς για τη φύλαξη του Καπιτωλίου. Η αποστολή τους επρόκειτο να λήξει στις 12 Μαρτίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πάντως προγραμμάτισε για νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, δύο ψηφοφορίες που επρόκειτο να γίνουν σήμερα. Ωστόσο η πρόεδρός της, Νάνσι Πελόζι, θα δώσει την καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου από το κτίριο του Καπιτωλίου, ενώ κανονικά θα διεξαχθεί και η συνεδρίαση της Γερουσίας.

Οι αρμόδιοι για την ασφάλεια του Κογκρέσου συνέστησαν σε βουλευτές και γερουσιαστές να χρησιμοποιούν τα υπόγεια πάρκινγκ και τις διαβάσεις για να φτάνουν στο Καπιτώλιο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου