Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Πιέζει η Τσεχία συμμάχους και «εταίρους» να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες

Η ένταση κλιμακώνεται επί ημέρες με τη Μόσχα και τώρα η κυβέρνηση της Τσεχίας καλεί Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ως «ένδειξη συμπαράστασης», να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα και να προχωρήσουν και αυτοί σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.
Δυο περίεργες μεγάλες εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014, που στοίχισαν τη ζωή σε δυο στρατιώτες, πυροδοτούν τις διπλωματικές εντάσεις των τελευταίων ημερών με τη Μόσχα. Και τώρα η Πράγα απαιτεί κίνηση αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους της και χείρα βοηθείας από το ΝΑΤΟ. «Ζητάμε συλλογική δράση από τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με απελάσεις αλληλεγγύης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών Jan Hamacek σήμερα στους δημοσιογράφους. «Εμείς απελάσαμε 18 αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών SVR και GRU και μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι ο καθένας εξ αυτών, ήταν ακριβώς αυτό [δηλαδή πράκτορας]» συμπλήρωσε.
Οι μυστηριώδεις εκρήξεις του 2014

Η Πράγα κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι ενορχήστρωσαν τις εκρήξεις 50 μετρικών τόνων πυρομαχικών, που σύμφωνα έρευνα του τσέχικου περιοδικού Respekt προορίζονταν για την Ουκρανία, η οποία το 2014 είχε ήδη χάσει την Κριμαία και είχε ανοίξει μέτωπο πολέμου στα ανατολικά της, στο Ντονμπάς, με ενόπλους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία.

Με τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις να κάνει λόγο για «μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική επίθεση», η κυβέρνηση, επτά χρόνια μετά, αποδίδει σε ελίτ μονάδα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού τις εκρήξεις αυτές. Οπως είπε ο Μπάμπις, υπάρχουν πλέον «σαφείς αποδείξεις» που συγκεντρώθηκαν από τις Τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική ομάδα, γνωστή ως «Μονάδα 29155» κρύβεται πίσω από τις δυο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε διάστημα δυο μηνών, προκαλώντας δυο θανάτους και εκτεταμμένες καταστροφές.

Η «Μονάδα 29155» έχει συνδεθεί με απόπειρες δολοφονίας και σαμποτάζ σε Ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του το 2018 στη Βρετανία, με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Η Τσεχική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι αναζητά δυο Ρώσους πράκτορες με διαβατήρια στα ονόματα Αλεξαντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, που είναι τα ονόματα που χρησιμοποίησαν οι δυο άνδρες, τους οποίους αναζητά και το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ. Οι ύποπτοι εν τω μεταξύ έχουν ταυτοποιηθεί, λέγεται ότι ανήκουν κι αυτοί στη «Μονάδα 29155» και ονομάζονται Αλεξάντρ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπίγκα. Σύμφωνα με την Τσεχική Αστυνομία, Μίσκιν και Τσεπίγκα βρίσκονταν στην Τσεχία από τις 11 έως τις 16 Οκτωβρίου, δηλαδή τις ημερομηνίες που έγινε η πρώτη έκρηξη.

Το τι ακριβώς προκάλεσε τις δυο εκρήξεις ποτέ δεν έχει πλήρως εξηγηθεί. Αλλά συνέπεσαν με τα γεγονότα τότε στην Ουκρανία, ενώ τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν και την πιθανότητα η καταστροφή τότε όπλων και πυρομαχικών να είναι μια προσπάθεια της Μόσχας να σταματήσει τη διακίνηση τους προς τους αντάρτες που μάχονταν τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου