Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Πανδημία και σεισμοί δοκιμάζουν την πολύπαθη Ινδία


AP Photo/Ajit Solanki2
Ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά την εκτίμηση του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), έπληξε το πρωί το ομόσπονδο κράτος Ασάμ της βορειοανατολικής Ινδίας.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την εκτίμηση του USGS, που τον τοποθετεί χρονικά στις 05.21 (ώρα Ελλάδος).
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα του Ασάμ, όχι μακριά από τα σύνορα της Ινδίας με το Μπουτάν.
Κάτοικοι της Γκουάχατι, της πρωτεύουσας του Ασάμ, ανέφεραν πως ο σεισμός, που ακολουθήθηκε από αρκετούς δυνατούς μετασεισμούς, ταρακούνησε κτίρια και προκάλεσε ρωγμές σε τοίχους. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους.
Νωρίτερα, στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδίας είχε μιλήσει, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, περί αναφορών για θύματα και υλικές ζημιές που εξετάζονταν, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί θυμάτων.

►Την ίδια ώρα, η χώρα καταρρίπτει απανωτά αρνητικά ρεκόρ. Το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 3.293 θανάτους ασθενών με COVID-19, νέο τραγικό ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών – έχει πλέον φθάσει τους 201.187 –, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.
Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια μολύνσεις προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας τον Απρίλιο κι ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι οι πραγματικοί αριθμοί ίσως είναι ακόμα πιο αμείλικτοι και ότι πιθανόν θα μπορούσαν να είναι έως και 30 φορές μεγαλύτεροι. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο κρούσματα.
Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που αποδίδεται κυρίως σε μια πιο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορονοϊού και στις πολιτικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή συχνά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία, όπου πλέον οι ελλείψεις – σε κλίνες, φάρμακα και οξυγόνο – είναι τεράστιες.
Η ολοένα σοβαρότερη κρίση πλήττει ιδίως την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς δομών υγείας.
Μέχρι τώρα η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, δηλαδή 600 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου