Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Κυπριακό: Αμετακίνητοι στις θέσεις τους


EUROKINISSI
Χωρίς απτά αποτελέσματα οδεύει η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους και δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που συγκάλεσε τη διάσκεψη, αναζητά διακαώς τη «χρυσή τομή», ώστε να μη χαρακτηριστεί αποτυχημένη και αυτή η συνάντηση, μετά το πάθημα του Κραν Μοντανά που κατέληξε σε αδιέξοδο το 2017.

Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν διαφάνηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας με τις συνομιλίες να περνούν στην ολομέλεια των αντιπροσωπειών (ελληνοκυπριακής, τουρκοκυπριακής και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Μ. Βρετανίας).

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τις θέσεις που υπέβαλε γραπτώς η τουρκοκυπριακή πλευρά στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη. «Θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε δισέλιδο έγγραφο, προτείνοντας δύο κράτη και διχοτόμηση της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει θέσεις εδώ και πολλούς μήνες, μετέβησαν με αυτές στη Γενεύη και είναι απορίας άξιο για το τι περίμενε να συμβεί ο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

Όσο για τις διαβουλεύσεις, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν στις 10 το πρωί της Μ. Πέμπτης, σε νέα σύνοδο της ολομέλειας.

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου