Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Συνεχίζει η κυβέρνηση να επιτίθεται στο δικαίωμα στην υγεία και την εργασία.

Συνεχίζει η κυβέρνηση να επιτίθεται στο δικαίωμα στην υγεία και την εργασία.
Μετά την καθαίρεση του αιρετού και άμισθου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ το 2019 και αντικατάστασή του με δοτά κυβερνητικά πρόσωπα, στις 31/3 το νεο ΔΣ με ένα 100σέλιδο σχέδιο εξηγεί πώς θα διαλύσει τον πρότυπο φορέα απεξάρτησης που τιμούσε με τη λειτουργία του τη χώρα διεθνώς.
Στο δελτίο τύπου των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ φαίνονται τα τραγικά λάθη του σχεδίου νόμου που αποχαρακτηρίζει το ΚΕΘΕΑ ως φορέα απεξάρτησης με κοινωνικό χαρακτήρα και ακόμα:
"-Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
-Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
-Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
-Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
-Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
-Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις."
Ποιος ο λόγος της βιασύνης του υπουργείου υγείας και του δοτού ΔΣ του ΚΕΘΕΑ για μια τέτοια εξέλιξη, μάλιστα εν μέσω πανδημίας;
Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τα κέντρα αποτοξίνωσης, στη λογική των πανάκριβων κέντρων για την ελιτ;
Γιατί γίνεται τέτοιου τύπου ακυρωτική παρέμβαση στα "στεγνά" προγράμματα και πώς θα εμπλακούν οι φαρμακοβιομηχανίες με την αποτοξίνωση;
Γιατί υπάρχουν στο σχέδιο συγκεκριμένες ιδεολογικές εμμονές όπως για παράδειγμα τα ονόματα των θεραπευτικών κέντρων ή ο τιμωρητικός χαρακτήρας για την επιτροπή δεοντολογίας;
Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!
Η υγεία και η απεξάρτηση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα ή προνόμιο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ: https://tinyurl.com/yr6ma7a8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου