Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν και στο βάθος... συνάντηση

© Vchalup | Dreamstime.com
Πιθανή συνάντηση «τους επόμενους μήνες» με τον Ρώσο ομόλογο του πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Χωρίς να αναφέρει την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνει ότι ο Μπάιντεν τόνισε «με έμφαση την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Εκτός αυτού, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση υπέρ των εθνικών συμφερόντων τους ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες».

Λίγο διαφορετική ήταν η αντίστοιχη ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Αφού τονίζεται ότι η πρωτοβουλία ανήκε στην Ουάσιγκτον, στο ρωσικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν πως θέλει την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στον έλεγχο των εξοπλισμών, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή. Τονίζει ακόμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε τις απόψεις του για την ανατολική Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε την πρόσκληση Μπάιντεν για συνάντηση κορυφής, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στην απάντηση του Πούτιν.

Νωρίτερα ωστόσο οι τόνοι ήταν τελείως διαφορετικοί.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες και την έδρα του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε να τονίσει την γραμμή της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι θα συζητήσει τη φιλοδοξία του Κιέβου μια μέρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ- παρά τις όποιες ενστάσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Απαντώντας ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «αντίπαλο» της χώρας του, που κάνει «ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή».

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ- σχολιάζει το Reuters- δείχνουν ότι οι διπλωματικές ευγένειες που προσπαθούν να τηρούν τις τελευταίες δεκαετίες οι δυο χώρες, έχουν αρχίσει και ξεθωριάζουν και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να θα αντιδράσει έντονα σε ό,τι θεωρεί ως απαράδεκτη παρέμβαση των Αμερικανών στη σφαίρα επιρροής της. Οπως για παράδειγμα, την άφιξη δυο αμερικανικών πολεμικών μέσα στην εβδομάδα, στη Μαύρη Θάλασσα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου