Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

‘Οχι στην αυξηση της στρατιωτικής θητείας Λεφτά για ΜΕΘ, γιατρούς, νοσοκομεία, όχι για εξοπλισμούς

Η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» συμμετέχει και καλεί στην πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, το Σάββατο 17 Απρίλη. Στην Αθήνα καλούμε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, σε μια κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ενάντια στους εξοπλισμούς και τον μιλιταρισμό.

Παρά τον διάλογο και τις διερευνητικές επαφές του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κλιμάκωση του ανταγωνισμού καλά κρατεί. Το προσφυγικό αποτελεί πεδίο έντασης με θύματα κατατρεγμένους ανθρώπους. Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων για την αποτροπή νέων αφίξεων προσφυγ(ισσ)ων προσθέτει καθημερινά νέους νεκρούς στο Αιγαίο και τον Έβρο. Σε συνέχεια του περσινού «έπους του Έβρου» τώρα οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο δικαιολογούνται από το Ελληνικό Λιμενικό και τον υπουργό Μηταράκη, ως απάντηση στα Τουρκικά πολεμικά σκάφη που υποτίθεται ότι «συνοδεύουν» τις προσφυγικές λέμβους. Πρόκειται για επικίνδυνη ρατσιστική και εθνικιστική κλιμάκωση που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες το ίδιο και χειρότερα με την Τουρκική πλευρά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης το προσφυγικό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες έρευνας και διάσωσης. Και μάλιστα με την αγαστή συνεργασία της FRONTEX, την ανοχή και συγκάλυψη των ρατσιστικών εγκλημάτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 17 Απρίλη απαιτούμε να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα. Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν «όπλο» στη φαρέτρα αντιμαχόμενων επιτελείων από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Είναι θύματα των πολέμων και των διώξεων στις χώρες τους και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.

Διαδηλώνουμε ενάντια στην κλιμάκωση της παράλογης κούρσας των εξοπλισμών 

με νέες αγορές «του αιώνα» πολλών δις Ευρώ, όπως των Γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, νέων φρεγατών για το πολεμικό Ναυτικό και την πρόσληψη χιλιάδων μισθοφόρων στον Ελληνικό Στρατό. Δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών αναγκών σε Υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες και κοινωνικό κράτος σε καιρό πανδημίας. Το δόγμα πως «οι εξοπλισμοί εξασφαλίζουν την ειρήνη» δεν μας εκφράζει. Αντίθετα η κλιμάκωση των εξοπλισμών και η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της «δικής μας πλευράς» αυξάνουν τον κίνδυνο των θερμών επεισοδίων, ακόμα και του πολέμου, όσο και οι «προκλήσεις του Ερντογάν». Την ίδια στιγμή στερούνται από τις λαϊκές τάξεις πολύτιμοι πόροι για τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρεπή επιβίωση, εργαζόμενοι απολύονται ή καλούνται να ζήσουν με πενιχρά επιδόματα 500 Ευρώ. Επίσης οι αυξήσεις της θητείας στέλνουν τους νέους μας για μεγαλύτερο διάστημα στα σύνορα: να πολεμούν άοπλους πρόσφυγες, να σκοτώνονται σε στρατιωτικά δυστυχήματα, να λιώνουν στα καψόνια και στις σκοπιές. Είμαστε ενάντια σε κάθε αύξηση της θητείας και σε κάθε αποστολή όπλων και φαντάρων στο εξωτερικό, από τη Σαουδική Αραβία ως το Μάλι.

Στις 17 Απρίλη απαιτούμε: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το κλείσιμο νέων και παλιών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, από τη Σούδα της Κρήτης μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Στεκόμαστε απέναντι στις νέες εξοπλιστικές δαπάνες, στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και στις σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18. Την ώρα της έξαρσης του 3ου κύματος της πανδημίας χρειαζόμαστε επειγόντως ενίσχυση της Υγείας με νέες ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί για πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες και προσλήψεις χιλιάδων μισθοφόρων. Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι απελάσεις, να καταργηθεί η απάνθρωπη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ-Ελλάδας, να κλείσουν τα άθλια προσφυγικά στρατόπεδα στα νησιά και την ενδοχώρα.

Το Σάββατο 17 Απρίλη, όλοι-ες στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» – kar.org.gr

φωτό Αλέξανδρος Γαστεράτος

Πηγή: kar.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου