Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΗΠΑ – Ισραήλ: Συμφωνία για ομάδα εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση ιρανικών drones και πυραύλων


Φώτο Αρχείου / Ισραηλινό μαχητικό F16 / Πηγή: IAF
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν, χθες (27/04), να συγκροτήσουν ομάδα εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των drones και των πυραύλων του Ιράν, αφού η επιθετική συμπεριφορά της Τεχεράνης θεωρείται ως “σημαντική απειλή στη Μέση Ανατολή”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ώστε να συζητήσουν τις φερόμενες πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν και να μοιραστούν τις λεγόμενες ευαίσθητες πληροφορίες που, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, δεν μπορούσαν να συζητηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μέιρ Μπεν-Σάμπατ και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι των δύο χωρών συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ των υπηρεσιών τους για την αντιμετώπιση της «αυξανόμενης απειλής των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και των πυραύλων καθοδήγησης ακριβείας που παράγονται από το Ιράν και παρέχονται στους πληρεξούσιους του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ακόμα, με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η «επιθετική συμπεριφορά του Ιράν» στη Μέση Ανατολή αποτελεί σημαντική απειλή.

Έτσι, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του «υποστηρίζουν ακλόνητα δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), αρκεί η Ουάσιγκτον να παραμείνει «ειλικρινής» στις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαφωνούν με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν για την αναβίωση του JCPOA.

Πηγή: sputnik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου