Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Συνάδελφοι φαντάροι, αυτό είναι το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Εργασιακός μεσαίωνας με 10ωρη εκμετάλλευση και καταπίεση

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Εργασιακός μεσαίωνας με 10ωρη εκμετάλλευση και καταπίεση
Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας συνδυάζει οργανικά και με ιστορικά πρωτότυπο τρόπο την αυξανόμενη απόσπαση απόλυτης υπεραξίας, τους μισθούς Κίνας, τη βαρβαρότητα των παραδοσιακών μορφών εκμετάλλευσης με την επίσης εντατική απόσπαση σχετικής υπεραξίας. 
Έτσι, σπρώχνονται δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το φυσικό όριο επιβίωσης· μεταβάλλεται ο χωρόχρονος και το σχέδιο ζωής των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να είναι σε συνεχή εργασιακή αλλά και καταναλωτική εγρήγορση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κεφαλαίων που δρουν με βραχυπρόθεσμο και μοναδικό κριτήριο: 
να εργαστούν σε πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς και με απολύτως ελαστικά ωράρια, να μεταναστεύσουν ή να αλλάξουν δουλειά, ειδίκευση και εργοδότη αρκετές φορές, να εμπεδώσουν τη συνεχή λειτουργία των αγορών, να ανταποκριθούν στα μεταβαλλόμενα καταναλωτικά πρότυπα, να εμπορεύονται τον εαυτό τους και τα προσόντα τους. 
Ο νόμος Χατζηδάκη στοχεύει στην καρδιά, στον πυρήνα της εκμετάλλευσης δηλαδή στο νόμο της αξίας. 
Όχι όμως με ευθύγραμμο τρόπο. 
Απλώνοντας τον διαθέσιμο από τον εργαζόμενο για την επιχείρηση και τον καπιταλιστή χρόνο εργασίας του, σε βάθος ημέρας, εβδομάδας και έτους, στην ουσία καταργεί τη διάκριση ωραρίου και «υπερωρίας», 5ήμερου και αργιών, εργασίας και ρεπό ή αδειών. 
Ο χρόνος εργασίας και κατ’ επέκταση η εργατική δύναμη (με τη χειρωνακτική και διανοητική έννοια) ρευστοποιείται, σπάει τα όρια της κανονικότητας και των δεσμεύσεων του 8ώρου ή μιας συλλογικής σύμβασης. 
Με αυτό τον τρόπο η απόσπαση υπεραξίας απογειώνεται, αντίστοιχα μεγεθύνεται η απαξίωση της εργατικής δύναμης , ενώ η εκμετάλλευση γίνεται πιο έξυπνη, ευέλικτη και «στην ώρα της» (smart exploitation). (Μιχάλης Ρίζος, 2021)


Το νομοσχέδιο αυτό βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 88 του 2003 (2003/88/ΕΚ) σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας. 
Η κατεύθυνση της ΕΕ και του Ελληνικού Κράτους είναι η δημιουργία σύγχρονων σκλάβων που θα πωλούν την πνευματική και χειρωνακτική τους εργασία ανάλογα με τις ορέξεις του εργοδότη, για να μεγαλώσει ο απλήρωτος χρόνος της εργασίας, τον χρόνο δηλαδή που ρουφάει η εργοδοσία υπεραξία από τους εργαζομένους. 
Μισθωτοί δούλοι χωρίς ελεύθερο χρόνο για Ψυχαγωγία, Τέχνη, Πολιτισμό και Κοινωνικοποίηση. 
Να ζούμε για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να ωραιοποιήσει το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων μιλώντας για «4ήμερη εργασία» και από «κοινού συμφωνία εργαζόμενου-εργοδότη» (TANEA, 2021) . 
Δεν γίνεται όμως διαφορετικά να περάσει αυτό το νομοσχέδιο αν δεν πετάξεις λάσπη στα μάτια των εργαζομένων. 
Ένα νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα στο αφεντικό να αναγκάζει τον εργάτη να δουλεύει κάθε μέρα 10ωρα για 6 μήνες. (Μαρίνου, 2021).

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι χωριζόμαστε 50/50, με τους πρώτους να δουλεύουν 10-12 ώρες την ημέρα και τους δεύτερους να μένουν για μήνες χωρίς δουλειά. 
Μια εποχή που με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να δουλεύουμε όλοι 5 αποδοτικές ώρες την ημέρα, με 0% ανεργία και να έχουμε την δυνατότητα στον ελεύθερο χρόνο να απολαμβάνουμε τα αγαθά του ανθρώπινου πολιτισμού, να εκπαιδευόμαστε, και να ασχολούμαστε με την Τέχνη και τον Αθλητισμό. 
Και αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα στον Καπιταλισμό που μας βλέπει σαν μια μηχανή που παράγει προϊόντα και κέρδος αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ελληνικός Στρατός. Φαντάροι δουλεύουν για ελάχιστα ευρώ τον μήνα, κάνοντας 8 ώρες σκοπιά, ατελείωτες αγγαρείες, ενώ με την απλήρωτη εργασία τους καλύπτουν τις ανάγκες των μονάδων. 
Άυπνοι και εξαντλημένοι φαντάροι προετοιμάζονται για την επερχόμενη μισθωτή σκλαβιά που τους περιμένει σαν πολίτες την ίδια στιγμή που βολεμένοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού τους καταπιέζουν, του εκμεταλλεύονται και τους καψωνάρουν.
Παράλληλα, οι συνάδελφοι ικανοποιούν με την απλήρωτη εργασία τους τα Προνόμια των Αξιωματικών εργαζόμενοι σε Λέσχες Αξιωματικών και Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις.
Τέλος, είτε με πρόσχημα την ενεργοποίηση του Στρατού στην Πολιτική Προστασία, είτε με πρόσχημα "τον κοινωνικό ρόλο του Στρατού" που λανσάρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ακολούθως η κυβέρνησης της ΝΔ οι στρατιώτες διατάζονται να καλύψουν τα κενά του Κρατικού Μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προκαλούν τα Μνημόνια και η αστική πολιτική του "Λιγότερου Κράτους". 
Γιατροί φαντάροι κάνουν το Αγροτικό τους την καλοκαιρινή περίοδο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πολεμικής βιομηχανίας.
Φαντάροι βγάζουν τις συντάξεις, κάνουν εμβόλια προκειμένου να μην γίνουν Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Φαντάροι καθαρίζουν τις παραλίες, κάνουν Πυρασφάλεια και Πυρόσβεση για να μην διοριστούν Πυροσβέστες.
Μεγάλος ο κατάλογος της εργασιακής εκμετάλλευσης μας συνάδελφοι.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εντείνει τις αγωνιστικές του προσπάθειες ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της εργασιακής εκμετάλλευσης των φαντάρων.
Από ταξικές θέσεις ενώνουμε τους αγώνες μας με τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας απέναντι σε όλα αυτά τα Αντεργατικά μέτρα.
Το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό  λαμβάνει και τα χαρακτηριστικά κοινής πάλης φαντάρων-εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για να μπει φραγμός σε όλα αυτά:
-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 

- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

-ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ 

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ 

ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
 
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ

για Ελληνική Ολιγαρχία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437



Βιβλιογραφία

Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. (2003). Ανάκτηση από EUR-Lex: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX:32003L0088

TANEA. (2021, Απρίλιος 15 Απριλίου). Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''. Ανάκτηση από Ερχεται το τετραήμερο με εργασία 10 ωρών: https://www.tanea.gr/2021/04/15/greece/employment/erxetai-to-tetraimero-me-ergasia-10-oron/

Μαρίνου, Α. (2021, Απρίλιος 13). Ιστοσελίδα "Insider". Ανάκτηση από Εργασιακό νομοσχέδιο: Με συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου το ευέλικτο ωράριο - Τι προβλέπεται αν αυτός αρνηθεί: https://www.insider.gr/tax-labour/162833/ergasiako-nomoshedio-me-symfonia-ergodoti-ergazomenoy-eyelikto-orario-ti

Ρίζος, Μ. (2021, Απρίλιος 13). Εφημερίδα "ΠΡΙΝ". Ανάκτηση από Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Στρατηγική μάχη για το μέλλον της εργασίας: https://prin.gr/2021/04/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AC%CF%87/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου