Νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Δημήτρης Σταμούλης
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο επαίσχυντο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ενώ το αίτημα να το πάρει πίσω η κυβέρνηση και να μην κατατεθεί ποτέ στη βουλή, με άμεση απεργιακή απάντηση, συσπειρώνει ευρύτερα τμήματα εργαζόμενων, σωματείων αλλά και μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Απεργία στις 3 Ιούνη αποφάσισε την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είχε ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 3/6 και κοινή απεργιακή συγκέντρωση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10 π.μ. Επίσης, 24ωρη απεργία στις 3/6 είχε ήδη αποφασίσει και η ΑΔΕΔΥ από την προηγούμενη βδομάδα. Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (ΑΤΕ-ΕΚΑ) έχουν ήδη διατυπώσει προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία σαφή πρόταση αγωνιστικής και απεργιακής κλιμάκωσης με κήρυξη προειδοποιητικής 48ωρης γενικής απεργίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και, σε κάθε περίπτωση, προκήρυξη απεργίας στις 3 Ιούνη. Η ΑΤΕ-ΕΚΑ προτείνει να υπάρξει απεργιακή κλιμάκωση, να στηριχτούν συλλαλητήρια και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, παράλληλα με πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης.
Επίσης, με πρωτοβουλία των συνδικάτων, να δημιουργηθούν κέντρα αγώνα, ενωτικά, με όλες τις δυνάμεις που εναντιώνονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. Οι πλατείες να μετατραπούν σε χώρους μαζικών, καθημερινών, αγωνιστικών διαδηλώσεων. Την Παρασκευή 28 Μάη το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από τα Χαυτεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που αναφέρονται στους αγώνες και την ανατροπή του νομοσχεδίου και όχι να αναπαράγουν τις λογικές αναμονής και ανάθεσης στη… ΓΣΕΕ του απεργιακού αγώνα. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον αστικοποιημένο και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι Παναγόπουλοι και σία όχι μόνο δεν θέλουν να αποφασίσουν την παραμικρή απεργιακή απάντηση στο έκτρωμα Χατζηδάκη, αλλά παίζουν… κρυφτούλι με τις ημερομηνίες σύγκλησης του Γενικού Συμβουλίου
για να δώσουν κι άλλο χρόνο στην κυβέρνηση, στηρίζοντας τη στρατηγική του νομοσχεδίου υπέρ του κεφαλαίου και κάνοντας «προτάσεις βελτίωσης» σε επιμέρους σημεία.
Η επίθεση της κυβέρνησης είναι πολιτική, αφορά την καρδιά του κοινωνικού ζητήματος της εποχής μας, και πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση του εργατικού κινήματος σε όλες τις εκφράσεις του, όπως τονίζει το ΝΑΡ, το οποίο καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς και το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε πάλη για να μην περάσει, να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, με αιτήματα που πρέπει να συνδεθούν με το στόχο για μείωση στις 30 ώρες εργασίας τη βδομάδα, με αύξηση των αποδοχών και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
«Η πολιτική απάντηση πρέπει να δοθεί με αντικαπιταλιστικό μέτωπο και πρόγραμμα, με εργατικό ξεσηκωμό και κίνημα ανατροπής. Όχι με κοινοβουλευτικούς δεκάρικους, με εκλογική αναμονή ‘’αριστερών κυβερνήσεων’’ που θα κάνουν τα ίδια, με νομικά διαβήματα, με κοινοβουλευτικοποίηση του κινήματος και των συνδικάτων. Όχι με τις συνήθεις ηττοπαθείς τακτικές», καταλήγει το ΝΑΡ.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου